Ton Heerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ton Heerts
Ton Heerts bij het congres FNV in Beweging, 15 mei 2013
Algemene informatie
Volledige naam Antonius Joseph Maria Heerts
Geboren 12 december 1966
Geboorteplaats Tubbergen
Functie burgemeester van Apeldoorn
Sinds 18 december 2019
Partij PvdA
Religie rooms-katholiek[1]
Alma mater Koninklijke Militaire Academie
Politieke functies
2006-2010 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
2019-heden burgemeester van Apeldoorn
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Antonius Joseph Maria (Ton) Heerts (Tubbergen, 12 december 1966) is een Nederlandse bestuurder en PvdA-politicus. Sinds 18 december 2019 is hij burgemeester van Apeldoorn.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Marechaussee[bewerken | brontekst bewerken]

Ton Heerts volgde de beroepsopleiding Koninklijke Marechaussee, de officiersopleiding aan de KMA en was lid van een opsporingseenheid, waar hij zich bezighield met strafrechtelijke onderzoeken. Als leidinggevende bij de Koninklijke Marechaussee was hij later verantwoordelijk voor de beveiliging van prinses Margriet der Nederlanden en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven. In 1994 werd hij lid van het algemeen bestuur van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). In 2000 maakte hij een overstap naar de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), waar hij voorzitter werd van de Algemene Federatie Militair Personeel (AFMP). Vanaf 2003 maakte hij als vicevoorzitter deel uit van het federatiebestuur. Heerts is lid geweest van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 werd Heerts gekozen als lid van het parlement, met 3811 voorkeurstemmen. Hij was met de vijfde plaats de hoogste nieuwkomer op de lijst van de PvdA.

In het begin was Heerts in de Kamer vooral actief op het terrein van de sociale zekerheid. Hij veroorzaakte direct in het begin ophef binnen de PvdA door te pleiten voor (gedeeltelijke) privatisering van de Werkloosheidswet, iets wat hij in zijn FNV-tijd ook al had genoemd. Later vonden zijn ideeën hierover brede instemming binnen zijn partij. Eind 2009 kon hij zijn pleidooi namens zijn partij in de Kamer uitdragen.

In januari 2007 werd in het opinieblad Elsevier onthuld dat Heerts dagblad de Volkskrant geadviseerd had bij de publicatie van een artikel over vermeende martelingen door Nederlandse militairen in Irak in 2003.[2] Heerts was op dat moment nog voorzitter van de Algemene Federatie van Militair Personeel. Het Volkskrantartikel verscheen op 17 november 2006, enkele dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen.[3] Na de beschuldigingen door de krant over martelingen door Nederlandse militairen werden door de overheid twee onderzoekscommissies ingesteld. Deze rapporteerden in juni 2007 dat er geen bewijzen gevonden waren voor de martelingen en er geen zaken in de doofpot waren gestopt. Wel zouden er bij verhoren mogelijk Irakezen zijn vernederd, maar dit werd niet ernstig genoeg geacht om te omschrijven als martelingen.[4]

Vanaf 2008 was Heerts voor zijn partij woordvoerder op het terrein van justitie. In 2009 verving hij tijdelijk fractiegenoot Paul Tang die wegens lekken van geheime begrotingscijfers een maand lang geen woordvoerder financiën mocht zijn voor de PvdA.

In juli 2009 werd hij voorzitter van de Apeldoornse amateurvoetbalclub Apeldoornse Boys. Ook kwam hij aan het hoofd te staan van een commissie die het betaald voetbal in Apeldoorn wil reorganiseren. Per 1 februari 2011 was Heerts directeur van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. In april 2015 maakte Ton Heerts bekend dat hij stopte als voorzitter van Apeldoornse Boys. Per mei 2015 was hij lid van de Raad van Commissarissen van FC Twente.

Drie maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 maakte Heerts bekend zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Als belangrijkste reden noemde hij dat hij vaker thuis wilde zijn voor zijn zoon.[5]

FNV[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 juni 2012 werd Heerts op voordracht van Jetta Klijnsma benoemd tot tijdelijk voorzitter van de FNV. Begin mei 2013 werd voor het eerst door de leden via een raadgevend referendum een nieuwe FNV-voorzitter gekozen. Kandidaten waren Corrie van Brenk en Heerts. Heerts won met 62% van de stemmen. In januari 2016 gaf Heerts aan dat hij tot 1 mei 2016 zou aanblijven als voorzitter van de FNV.[6] Later werd dit bijgesteld tot 1 juli.

MBO Raad[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 mei 2016 werd bekendgemaakt dat hij was voorgedragen als nieuwe voorzitter van de MBO Raad, als opvolger van Jan van Zijl. De ledenraad stemde hier op 9 juni mee in. Zijn functie ging per 1 september in.[7]

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 november 2019 droeg de gemeenteraad van Apeldoorn Heerts voor als nieuwe burgemeester voor deze gemeente. Op 18 december werd hij geïnstalleerd.[8][9][10][11]

Voorganger:
A.M. (Agnes) Jongerius
Voorzitter van FNV
2012-2016
Opvolger:
C.M. (Catelene) Passchier (wnd),
R.M. (Ruud) Kuin (wnd),
G.J. (Gijs) van Dijk (wnd)
Voorganger:
P.M. (Petra) van Wingerden-Boers (wnd)
Burgemeester van Apeldoorn
2019-heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Ton Heerts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.