Beluister (info)

Tonsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tonsel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Tonsel (Gelderland)
Tonsel
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Harderwijk Harderwijk Vlag Ermelo Ermelo
Coördinaten 52° 20′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
1240
Woonplaats (BAG) Harderwijk, Ermelo
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Tonsel is een buurtschap, het ligt in de Nederlandse gemeenten Ermelo en Harderwijk (Gelderland). Het gebied heeft 1240 inwoners (2004).

De N303 (Harderwijkerweg) loopt door Tonsel heen en het bosrijke woongebied ligt dan ook op rand van de Veluwe.

Geschiedenis

Van oorsprong begon Tonsel buiten de stadsmuren van Harderwijk en deze goede landbouwgronden werden dan ook wel de tuinen genoemd, Tonsel lag vroeger dus voor een groot gedeelte in Harderwijk en voor een klein gedeelte in Ermelo, maar nadat in Harderwijk buiten de stadsmuren steeds meer gebouwd ging worden en deze wijken andere namen kregen verplaatste het gebied Tonsel zich, en mede door de uitgiftes van grond na 1920 aan onder andere de oud vissers in Tonsel zijn de rollen nu omgedraaid en ligt een groter deel van de buurtschap Tonsel in Ermelo.

Met Tonsel werd net na de oorlog (1940-1945) bedoeld het gebied vanaf de Leuvenumseweg van Harderwijk (nu Meckelenburglaan) tot aan de Fazantlaan in Ermelo, dus ruwweg gezegd alles langs de Harderwijkerweg met alle zijwegen ter rechter zijde tot aan de Stichting ’s-Heerenloo, en ter linker zijde tot waar de Strokel begint.

In Tonsel stonden net na 1950 ongeveer 240 huizen en het had zo’n 1100 inwoners. Er was in Tonsel wel een school, maar geen kerk, er waren een paar winkels, een warme bakker, een melkboer, een groenteboer, een fietsenmaker, een aannemer, veel boeren en nog meer eendenhouders.

De voornaamste wegen in Tonsel waren de: Harderwijkerweg, Nassaulaan, Slingerlaantje, Weisteeg, Koesteeg (later Fokko Kortlanglaan) , Waterplassteeg, Oude Nijkerkerweg, Veldzichtweg, Lokhorstweg, Kalkoenweg, Hoenderweg, Eendenparkweg en Julianalaan.