Naar inhoud springen

Tony Berk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tony Berk
Tony Berk en Lex Harding (1 sept. 1974)
Afscheidswedstrijd Radio Noordzee - Veronica (3-3), Stadion Feyenoord, Rotterdam
Algemene informatie
Volledige naam Anton van de Berkt
Geboren 10 april 1948
Nationaliteit Nederlands
Beroep radio-dj en platenbaas
Bekend van Radio Noordzee
Familie
Kinderen Tony jr en Kimberly van de Berkt
Portaal  Portaalicoon   Media

Tony Berk, pseudoniem van Anton van de Berkt (10 april 1948), is een Nederlandse radio-dj en platenbaas.

Tony Berk was van 1971 tot 1974 werkzaam als diskjockey en programmaleider bij Radio Noordzee Internationaal waar hij onder meer het spraakmakende en zeer succesvolle radio-spel “Prijsbewust” lanceerde.

In de jaren ’73 en ’74 presenteerde hij tevens tv-programma’s voor KRO televisie, te weten de “Voetbalquiz” en het amusementsprogramma “Bingo”.

In de periode 1975 t/m 1978 was hij werkzaam voor het Strengholt-concern, waar hij als A&R Manager en later directeur verantwoordelijkheid droeg voor een van de eerste puur Nederlandse platenmaatschappijen.

Na een korte periode (1979-1980) werkzaam te zijn geweest bij RCA Records (nu BMG) als A&R Manager en General Manager, startte hij samen met de Duitse muziekuitgever Rolf Baierle zijn eerste succesvolle muziekonderneming op, te weten Roba Music Benelux, onder meer muziekuitgever van de toenmalige succesacts Peter Koelewijn, Luv, Babe, Dolly Dots, Spargo, Doris D & The Pins, Vitesse, Earth & Fire en de Shorts.

In 1985 startte Tony Berk samen met een aantal partners de platenmaatschappij Dino Music op waaruit grote Nederlandse successen zoals Rene Froger, Ruth Jacott, Jody Bernal, Linda Roos en Jessica, Marjan Weber en meer recent Anouk en DI-RECT ontsproten. Dino Music werd in enkele jaren een Europese onderneming van formaat die eind 1991 een succesvolle beursgang maakte en een notering bij de Amerikaanse beurs Nasdaq verkreeg.

In 1988 werden de muziekuitgave-belangen van tot dan toe Roba Music Benelux omgezet in de muziekuitgeverij TBM International C.V.

In 1993 kocht Tony zijn belangen in “Dino Music Nederland” terug, eerst als enig aandeelhouder en later in joint ventures eerst met BMG en later met EMI Music. In 2002 verkocht hij zijn restant aandelen en nam enige jaren later afscheid van Dino Music. In 2003 startte hij samen met John de Mol de muziekuitgeverij TALPA MUSIC die in 2014 verkocht werd aan BMG RIGHTS. Tony is nog aan BMG/TALPA MUSIC verbonden als “Chairman of the board”. Samen met John de Mol en zijn zoon Tony jr heeft hij nog belangen in het onafhankelijke platenlabel 8ball Music. Dochter Kimberly is ook actief in de mediawereld.

Tony Berk bekleedde tal van bestuursfuncties bij onder meer Buma/Stemra en de NVPI. Ook was hij lange tijd voorzitter van de NMUV (Nederlandse Muziekuitgevers Vereniging).

In 1998 ontving Tony Berk als eerste “De Veer”, een onderscheiding die vanaf die tijd eens per jaar aan een persoon wordt uitgereikt die zich heeft weten te onderscheiden door een unieke, uitzonderlijke inzet of bijzondere betrokkenheid met betrekking tot de exploitatie van nationaal product. In 2011 ontving hij om dezelfde redenen de “Gouden Harp” van Buma.