Tony Buzan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tony Buzan

Tony Buzan (Londen, 20 juni 1942) is een Brits psycholoog en auteur. Hij is bekend om zijn technieken in verband met mindmaps. Hij haalde in 1964 aan de Universiteit van Brits Columbia onderscheidingen in psychologie, Engels, wiskunde, en wetenschappen.

Bibliografie[bewerken]

Hij schreef een aantal boeken over het menselijk brein, het genius quotient (GQ), het geheugen, creativiteit, snellezen, mindmaps en andere mnemotechnische systemen:

  • Make the Most of Your Mind
  • Use Your Memory
  • Master Your Memory
  • Use Your Head
  • The Speed Reading Book
  • The Mind Map Book

Controverse[bewerken]

Tony Buzan is een groot voorstander en verdediger van een aantal controversiële onderwerpen zoals mental literacy, spiritual intelligence (spirituele intelligentie), sensual intelligence (sensuele intelligentie), radiant thinking (synchronisatie van de linker- en rechterhelft van de hersenen) en intellectual abundance (intellectuele overvloed). Hij staat ook bekend als de “mind map goeroe", hij kan met zijn visies op een aantal trouwe 'volgelingen' rekenen. In tegenstelling tot zijn eigen beweringen is de mindmap echter geen uitvinding die aan hem toe geschreven kan worden. Deze techniek wordt immers al eeuwenlang gebruikt en als geestelijk vader van de moderne mind map wordt Dr. Allan Collins beschouwd.

Buzan was ook betrokken bij het organiseren van de Denk Sport Olympiade (Mind Sports Olympiad).