Naar inhoud springen

Tony Hoare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
C.A.R. Hoare

Charles Anthony Richard Hoare (Colombo (toenmalig Ceylon), 11 januari 1934) is een Brits informaticus wiens naam altijd verbonden zal blijven aan het door hem uitgevonden sorteeralgoritme quicksort. Hij is "James Martin Professor of Computing" aan de Universiteit van Oxford, met emeritaat. In 2000 werd Hoare geridderd en mag zich sindsdien Sir Tony Hoare noemen.

Hoare is ook bekend van de zogenaamde Hoaretriples. Dit is een notatie {P} S {Q}, waarin P en Q formeel-logische uitdrukkingen zijn, en S staat voor een algoritme of computerprogramma. Deze schrijfwijze betekent: Als aanvankelijk P waar is, en S wordt uitgevoerd, is daarna Q waar. Hierop kan logica toegepast worden, en deze wordt gebruikt om correctheid van computerprogramma's te bewijzen.

In 1980 ontving hij de Turing Award van de Association for Computing Machinery:

For his fundamental contributions to the definition and design of programming languages.

— Association for Computing Machinery[1]

In 1985 ontving hij de Faraday Medal. In 1998 hield hij in Den Haag de NWO-Huygens lezing; 'The science of computing and the engineering of software'.

Hij beschouwt zijn invoering van de null-referentie in ALGOL W in 1965 als zijn grootste fout: "I call it my billion-dollar mistake."[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) ACM Award Citation - C. Anthony R. Hoare
  2. Hoare, Tony, Null References: The Billion Dollar Mistake. InfoQ.com (25 August 2009). Gearchiveerd op 16 oktober 2021.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie C. A. R. Hoare van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.