Tony Scott (rapper)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tony Scott (rapper)
Scott tijdens de 90’s Night op Favoriet FM
Scott tijdens de 90’s Night op Favoriet FM
Algemene informatie
Geboren 2 oktober 1971
Geboorteplaats Suriname
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) hiphouse
Beroep rapper
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tony Scott (Suriname, 2 oktober 1971), artiestennaam van Peter van den Bosch,[1] is een Nederlands rapper en muzikant. Op jonge leeftijd emigreerde hij van Suriname naar Amsterdam-Zuidoost. Hij werd internationaal bekend door zijn hiphousemuziek.

Biografie[bewerken]

Tony Scott (Peter van der Bosch) verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Hij en zijn ouders kwamen te wonen in Amsterdam-Oost. Als dertienjarige begaf hij zich al in muziekwereld, hij zat in een electric boogie-crew, daarna volgde het beatboxen bij 2-Tuff E-nuff. Toen hij voor het radiostation waar zijn broer werkte een jingle had gerapt, bood Peter Duijkersloot, eigenaar van het label Rhythm, Scott een contract aan. Scott was toen nog maar 16 jaar oud. De eerste single die werd uitgebracht is Pick Up the Pieces, een remake-cover van de Average White-versie. Ook al werd de single geen commercieel succes, dankzij de single kon hij een groot aantal optredens verzorgen.

De volgende single verscheen in 1989, het betrof een dubbele A-kant met de nummers: That's How I'm Living en The Chief. Het laatste nummer was geschreven als een 'ode' aan zijn afkomst, hij is namelijk een nazaat van een Amazone-indiaan van de Karaïben-stam. De single werd een succes in onder meer Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kreeg het nummer aandacht. Samen met zijn vaste producer Fabian Lenssen maakte Scott dat jaar ook zijn eerste album. In Amerika werd het album The Chief omgedoopt naar That's How I'm Living, omdat hij met dat nummer daar bekender mee was geworden dan met de The Chief.

Zijn grootste hit had hij in 1990 met het nummer Get Into It, dat eind 1989 werd uitgebracht. Het leidde tot uitnodiging voor een optreden tijdens het New Music Seminar in New York. Precies rond het festival had Scott met de single Gangster Boogie de volgende grote hit. Met Ben Liebrand bracht Scott dat jaar ook nog de single 'Move to the Big Band uit, die ook rond de periode van het festival was opgenomen.

In 1991 verscheen het nummer Love Let Love. Hoewel de single het goed deed - in Nederland werd het zelfs zijn tweede top 10-notering - kon het niet dezelfde impact creëren als de voorgaande singles. Na de single From Da Soul verschenen de singles Gimme Some (Swing It Baby) en samen met de nog net in Amerika doorgebroken vocale hiphop- en r&b-groep Boyz II Men Under Pressure. Beide nummers vielen in de verkoop sterk tegen. Voor het goede doel nam Scott samen met Part 2 het nummer The Greenhouse Effect op. Dit nummer was onderdeel van een lopende campagne van het Wereld Natuur Fonds die opkwam voor verbetering van het milieu. Het nummer werd in 1992 een kleine hit. De videoclip werd echter een grote hit, het nummer bleef dankzij de videoclip lang in de roulatie.

De volgende single, die eind 1992 verscheen, Riders on the Storm was het laatste nummer dat in de Nederlandse hitlijsten haalde van zijn hand als rapper. Maar het nummer kwam niet verder dan plaats 96 in de Mega Top 100. In 1993 verscheen het album Chameleon, een album waar diverse muziekstijlen aan de beurt komen. Maar erg succesvol was het album niet.

Voor Kinderen voor Kinderen schreef Scott in 1994 samen met Fabian Lenssen het nummer Gangsterdam, dat ook op single verscheen. In 1996 kwam hij met een themanummer voor de Amsterdam Admirals: het nummer Never stop! (Admirals chant) werd onder titel The Power Party! feat. Tony Scott uitgebracht maar ondanks redelijke "airplay" op radio en televisie werd het nummer geen hit.

Tot 2006 maakte Scott deel uit van Solid Souls, waarmee hij optrad op onder meer BNN's Born into the 90's en andere evenementen zoals Veronica's 80's/90's event in het Goffertstadion te Nijmegen. Verder heeft hij samen met Solid Souls zijn comebacksingle "Do you Remember" in 2004 opgenomen die vanwege problemen bij de platenmaatschappij nooit uitkwam. Hierop is onder meer MC Honest te horen. Vanaf april 2008 verzorgde hij een reeks liveoptredens met trompettiste Jackie-T, met wie hij eerder al een single had opgenomen. In samenwerking met de Nederlandse producer Bernd Loorbach werd in 2010 de plaat Check This Out uitgebracht door BIP Records, een platenmaatschappij uit België. In 2015 was Scott weer te horen op een hernieuwde samenwerking met Ben Liebrand voor Liebrands album Iconic Groove op Sony Music. Scott is met twee nummers aanwezig op het album, "Discotheque" en "All the Way".

Heel lang heeft Scott gewerkt op een havo/vwo-school in Amsterdam-Oost: het Pieter Nieuwland College. Dit deed hij vanaf 2000 samen met Johan 't Hart. Daar gaf hij muziekles en begeleidde hij jongeren, hielp ze hun muzikale talenten te ontwikkeling en hun artistieke creativiteit te stimuleren. Scott kreeg eind 2015 de ziekte multiple sclerose en kon vervolgens geen les meer geven.

Op 15 februari 2016 was er een groot Tony Scott-evenement in Paradiso in Amsterdam met veel collega's uit de muziekwereld. Dit was het sluitstuk zijn van Scotts podiumcarrière. Hij woont tegenwoordig in Weesp.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The Chief 13-1-1990 13 15 Als That's How I'm Living
uitgebracht in Amerika)
Expressions from the Soul 1-6-1991 33 6
Chameleon 1993 -
Do it again - the best of 2016 -

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Pick Up the Pieces 1988
That's How I'm Living / The Chief 27-5-1989 20 5 Dubbele a-kant
Get Into It 20-1-1990 4 9 Alarmschijf
Gangster Boogie 19-5-1990 22 5
Move to the Big Band 25-8-1990 20 6 & Ben Liebrand
Love Let Love 2-2-1991 7 8
From Da Soul 1-6-1991 21 4
Gimme Some (Swing It Baby) 16-11-1991 29 4
Under Pressure 16-11-1991 28 4 & Boyz II Men
The Greenhouse Effect 22-2-1992 33 3 Part 2 Feat.
Riders on the Storm 1992
I Need Your Lovin' 1993
Love Don't Live Here Anymore 1993
Never stop! (Admirals chant) 1996 The Power Party! Feat.
Mawi 1996
Please Don't Go 1997
Check This Out 2010 Dirty Ztylerz
Discotheque 2015 - - - & Ben Liebrand
All the Way 2015 - - - & Ben Liebrand

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]