Toolenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toolenburg
Wijk van Hoofddorp
Map - NL - Haarlemmermeer - Wijk 01 Hoofddorp en omgeving - Buurt 13 Toolenburg-West.svg Map - NL - Haarlemmermeer - Wijk 01 Hoofddorp en omgeving - Buurt 14 Toolenburg-Oost.svg
Kerngegevens
Provincie Noord-Holland
Gemeente Haarlemmermeer
Plaats Hoofddorp
Inwoners
(2009)
ca 16.000
Overig
Postcode(s) 2135 ..
Foto's
Toolenburg-Zuid in aanbouw (luchtfoto, 2014). Rechtsachter ligt Toolenburg-Oost. Linksachter loopt de westelijke tak van de Zuidtangent en daarachter ligt de Toolenburger plas.
Toolenburg-Zuid in aanbouw (luchtfoto, 2014). Rechtsachter ligt Toolenburg-Oost. Linksachter loopt de westelijke tak van de Zuidtangent en daarachter ligt de Toolenburger plas.

Toolenburg is een woonwijk in Hoofddorp in Noord-Holland. De naam is ontleend aan de boerderij Toolenburg aan de Hoofdvaart. De wijk omvat twee buurten: Toolenburg-West (102 hectare groot) en Toolenburg-Oost (106 ha). In de toekomst zal Toolenburg nog een derde deel omvatten, namelijk Toolenburg-Zuid (170 ha). Een van de ontwikkelaars is de woningcorporatie Ymere.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk is na de Vinex-wijk Floriande de grootste wijk van Hoofddorp met 15.187 inwoners (2008). Sinds 2002 daalt het inwoneraantal.

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Toolenburg heeft een centraal gelegen overdekt winkelcentrum. Naar verwachting is in 2012 begonnen met de bouw en verkoop van de eerste woningen in de nieuwe en laatste wijk van Toolenburg: Toolenburg-Zuid.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste verkeersader is de Van Heuven Goedhartlaan, waarlangs ook de hoofdtak van de busbaan de Zuidtangent ligt, met buslijn 300 van R-net. In 2008 is de westelijke aftakking richting Nieuw-Vennep, waarover buslijn 397 loopt, met haltes Toolenburg-Oost en Toolenburg-Zuid, gereed gekomen. Hierdoor is ook het zuiden van de Haarlemmermeer voorzien van hoogwaardig openbaar vervoer.

Sport en vrije tijd[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Toolenburg ligt sinds 2003 een recreatiegebied, 85 hectare groot, met een meertje: de Toolenburgerplas. Het wandelpad rondom de plas is 3,2 km lang.

Verder heeft Toolenburg verscheidene sportclubs (ZPCH en SV Hoofddorp). Er zijn tennisbanen, een honkbalveld, een fitnesscentrum en een overdekt recreatiecentrum, genaamd Het Spectrum, die in 2019 is vernieuwd. Dit centrum omvat onder andere een restaurant, een fitnesscentrum en sporthal, voor onder meer turnen, basketbal of badminton.