Toos Goorhuis-Tjalsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toos Goorhuis-Tjalsma
Tijdens de onthulling van de gedenkplaat voor Toos Goorhuis en Bertje Jens in Vorden op 21 april 2006 - op de stoel: Bertje met rechts van haar Maarten Goorhuis (zoon van Toos)
Algemene informatie
Volledige naam Catharina Elisabeth Goorhuis-Tjalsma
Geboren 30 juni 1915
Overleden 5 januari 2004
Land Vlag van Nederland Nederland
Bekend van Pieterpad
Portaal  Portaalicoon   Toerisme

Catharina Elisabeth (Toos) Goorhuis-Tjalsma (Leiden, 30 juni 1915 - Tilburg, 5 januari 2004) was samen met haar vriendin Bertje Jens de bedenkster van het Pieterpad.

Zij bedachten het pad in 1978 terwijl zij van de woonplaats van Bertje, Groningen naar Tilburg, de woonplaats van Toos liepen. Ze ondernamen deze wandeling om "ook eens in Nederland te wandelen". Zij waren ervaren wandelaars, die echter altijd in het buitenland wandelden, omdat er toen in Nederland geen langeafstandswandelpaden bestonden. Omdat deze er niet waren, besloten ze de route te beschrijven, "zodat de kinderen het nog eens na konden lopen".

Al lopende bedachten ze het concept van het Pieterpad, om van Pieterburen in het uiterste Noorden naar de Sint Pietersberg in het uiterste Zuiden te lopen. Ze wijzigden daarop hun plannen, gingen met de bus (ze waren in het zuiden van Drenthe) naar Pieterburen. Nadat zij het gedeelte van Pieterburen naar Groningen hadden beschreven, keerden ze terug naar de plek waar ze waren gestopt en vervolgden hun weg, ditmaal naar de Sint-Pietersberg.

Toos wordt in het algemeen als dé bedenker van het pad gezien, omdat zij de route uitstippelde.

Monument met plaquette voor Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]