Toos van Holstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toos van Holstein (Eindhoven, 1949) is een Nederlandse kunstschilder in de modern-figuratieve richting.

Zij studeerde kunst en kunstgeschiedenis aan de academie in Tilburg, waar ze in 1978 haar diploma MO-B behaalde. Van 1970-1990 was ze docent esthetica. In 1983 had ze haar eerste expositie met olieverfschilderijen. Ze werd diverse keren genomineerd voor de jaarlijkse verkiezing van de Nederlandse Kunstenaar van het Jaar en in 2016 werd ze verkozen tot Nederlands Briljanten Kunstenaar. Ze woont en werkt in het Zeeuwse Middelburg, waar ze haar atelier heeft in een oud pakhuis uit 1738.

Werk[bewerken]

Veerse rede, ankerplaats voor redders van de zee door Toos van Holstein (Veere)

Van Holstein maakt geen figuratieve schilderstukken in de zin dat de beschouwer een duidelijk verhaal voorgeschoteld krijgt, altijd kan de vrije fantasie ongeremd haar gang gaan. Daarom kan haar werk ook beter 'figuurlijke kunst' worden genoemd. Toch wordt er in elk doek wel een eigen idee, ervaring of gemoedstoestand van haar verwerkt als ze, vooral, het paletmes hanteert. Ze roept daarbij beelden op van ontmoetingen, 'passages' en ervaringen opgedaan tijdens haar reizen in zuidelijk Europa, het Midden- en Verre Oosten, Azië en het Amerikaanse continent. Ook laat ze zich inspireren door schrijvers als Dante Alighieri (La Divina Commedia of De goddelijke komedie), Gabriel García Márquez, Tolkien of door een eeuwenoud Germaans geschrift als de Edda. Ze creëert op deze manier een eigen wereld waarin elementen samensmelten van oude en nieuwe culturen. Haar kunstenaarsmotto is 'for me art is travelling the mind'.

Tentoonstellingen[bewerken]

Ze exposeert regelmatig in galerieën in Nederland en diverse andere landen, zoals België, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk en de VS.

Speciale tentoonstellingen had ze in het oudste zeefort van West-Europa Fort Rammekens bij Vlissingen, het museum van het kunststad Saint-Paul-de-Vence in Frankrijk, Museum Het Petershuis in Gennep onder het motto 'Kunst voor het leven, Leven voor de kunst' en in de middeleeuwse Martinikerk te Franeker met als motto 'De mens op weg'. Hierin verbeeldde ze de middeleeuwse pelgrimage naar Santiago de Compostella en de reis van Dante door Hel, Vagevuur en Hemel (de La Divina Commedia). Deze expositie was ook te zien in de Nederlandse Kerk in Londen. Ook exposeerde Van Holstein in Peking als artist in residence.