Toponymie van Vissenaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Toponymie van Vissenaken
Vissenaken Himelinus 1.jpg
Auteur(s) Paul Kempeneers
Land België
Taal Nederlands
Reeks/serie Handelingen van de KCTD
Onderwerp Plaatsnamen van Vissenaken
Genre Geschiedkunde
Uitgever KCTD
Uitgegeven 2006
Pagina's 350
ISSN-code 0774-8396
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het boek Toponymie van Vissenaken is een toponymische en geschiedkundige studie door de plaatsnaamkundige dr. fil. Paul Kempeneers over Vissenaken, deelgemeente van Tienen.

Het boek van 350 pagina's is in 2006 verschenen in de "Handelingen" van de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie.

Dit werk van P. Kempeneers is het sluitstuk van zijn werken over Tienen. In 1987 verscheen over Tienen het boek "Tiense Plaatsnamen" in twee delen en in 1999 het driedelige werk "Thuis in Thienen". Hij beschreef ook de deelgemeenten van Tienen. Bost stond in zijn boek over Hoegaarden. Verder verschenen systematisch: Hakendover, Goetsenhoven, Oorbeek, Kumtich, Oplinter, en Sint-Margriet Houtem met een deel over Bunsbeek.

Inhoud[bewerken]

Vooreerst wordt Vissenaken gesitueerd ten opzichte van zijn buurgemeenten en als deel van de stad Tienen. Vervolgens komen de nederzettingsnamen aan bod. Aan de grondslag ligt de stamvader Fasso, intussen de naam van een eigen gebrouwen bier in Vissenaken. Er wordt uitgebreid ingegaan op de bekende heiligen van Vissenaken, met Sint-Pieter en Sint-Maarten, maar ook met de unieke Sint-Emmelen of Himelinus, die enkel in dit dorp wordt vereerd.

In de volgende hoofdstukken besteedt de auteur aandacht aan de waterlopen en het reliëf van Vissenaken, aan de bossen, de namen voor gras- en akkerlanden, de kerkelijke en burgerlijke gebouwen, de namen voor wegen en voetpaden.

De auteur kon de 3 pachthoven van Savooien situeren. Twee liggen in Vissenaken, het derde ligt in Attenrode-Wever. Samen met het eerste pachthof verdween de Sint-Niklaaskapel aan de huidige Twaalf-Apostelenstraat. In een genealogisch hoofdstuk ontcijfert de schrijver alle namen van de inwoners die Vissenaken bevolkten in 1709.

Extract[bewerken]

Sint-Himelijn uit Schotland
De eerste die over de heilige schreef, was de augustijn Jan Gielemans, supprior van het Rooklooster in het Zoniënwoud bij Brussel. In het 2de deel van zijn Hagiologium Brabantinorum, geschreven tussen 1476 en 1484, beschrijft de monnik het leven van Sint-Himelijn onder nummer 45.
...
"Den Heyligen HYMELINUS geboren in Schot-Lant, was Naer-maegschap van den H. Aerts-Bisschop RUMOLDUS, ende niet min verçiert met deughden. Als hy op eenen tydt met groote devotie besocht hadde de Lichaemen vande Heylige Apostelen Petrus ende Paulus; soo is't geschiedt, ..."