Toque (sport)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een toque van verschillende hoeken

Een toque is een harde beschermplaat, die bij verschillende sporten wordt gebruikt door mannen om hun penis en testikels te beschermen.

Er bestaan houten, plastic en metalen toques. Een toque kan gedragen worden in combinatie met andere vormen van onderbuikbeschermers. Een toque wordt ook door vrouwen gebruikt om het kruis te beschermen. Motorcrossers gebruiken ook een toque omdat ze over ruig terrein rijden en bij een ongeluk tegen hun tankdop aan kunnen schieten.

Toque bij balsporten[bewerken | brontekst bewerken]

Een toque wordt onder andere gebruikt bij balsporten zoals: cricket, handbal, hockey, honkbal, lacrosse, softbal, baseball en waterpolo. Een toque wordt, in tegenstelling tot wat weleens wordt gedacht[bron?], bij voetbal meestal niet gebruikt, omdat het het lopen zou bemoeilijken. De toque kan na verloop van tijd namelijk nogal schuren waardoor de lies kan gaan irriteren en er meer blessures kunnen ontstaan. Hier is echter geen onderbouwing voor. Bij sporten als hockey wordt net zo intensief en hard gelopen als bij voetbal. De doelman draagt daarentegen altijd een toque.

Toque bij vechtsporten[bewerken | brontekst bewerken]

Ook bij vele vechtsporten wordt een toque gebruikt, waaronder boksen, karate, kickboksen, krav maga, pencak silat, thaiboksen, schermen en taekwondo

Zie de categorie Jockstraps van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.