Tora! Tora! Tora!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tora! Tora! Tora!
Regie Richard Fleischer
Kinji Fukasaku
Toshio Masuda
Scenario Ladislas Farago
Gordon W. Prange
Larry Forrester
Ryuzo Kikushima
Hideo Oguni
Akira Kurosawa
Muziek Jerry Goldsmith
Distributie Twentieth Century Fox
Première 23 september 1970
Genre Oorlogsfim
Speelduur ca 138 minuten (dvd)
Taal Engels / Japans
Land Verenigde Staten / Japan
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Actiescene

Tora! Tora! Tora! is een film uit 1970. Het is een gedramatiseerde reconstructie van de Japanse aanval op Pearl Harbor (1941), die ertoe leidde dat de Verenigde Staten formeel bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte.

De film toont niet alleen de aanval zelf, maar ook de aanloop ernaartoe. Zowel de Japanse als de Amerikaanse marine worden gevolgd, waarbij sleutelfiguren worden uitgelicht, met hier en daar ook aandacht voor diplomaten en politici. De scènes over Japanse personen zijn Japans gesproken en gaan vergezeld van Japanse muziek. In feite zijn het twee aparte films, gemaakt door twee geheel gescheiden filmploegen, die later samengemonteerd zijn, met de scènes in chronologische volgorde. Het Japanse deel zou worden geregisseerd door Akira Kurosawa, die twee jaar aan het script had gewerkt. Maar na twee weken filmen werd hij vervangen door Toshio Masuda en Kinji Fukasaku.[1]

De reconstructie heeft bijna de nauwgezetheid van een documentaire (welhaast tot op het pijnlijke af), behalve waar het gaat om het vliegend materieel, dat van Japanse kant niet meer beschikbaar was, en de schepen.

De film won een Oscar voor speciale effecten.

Externe link[bewerken]