Toren van Wormer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toren van Wormer
Zicht op de toren
Algemene gegevens
Aannemer(s) Hollandsche Beton Maatschappij
Constructie 1970
Opening 1970
Locatie Eenhoornweg 1, Wormer
Coördinaten 52° 30′ NB, 4° 48′ OL
Eigenaar Toren: Cellnex Telecom
Mast: NOVEC
Terrein: KPN
Technische gegevens
Hoogte 144 m
Materiaal gewapend beton en staal
Toren van Wormer (Nederland)
Toren van Wormer
anno 2003
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Toren van Wormer is het hoogste bouwwerk van de Noord-Hollandse Zaanstreek. Het bouwwerk in de plaats Wormer telt 144 meter inclusief zendmast.

De bijna 119 meter hoge betontoren aan de Veerdijk in Wormer is in 1970 gebouwd in opdracht van de Rijksgebouwendienst voor de PTT.[1][2] Die het daarna in gebruik nam als straalverbindingstoren ten behoeve van telefonie. De toren is voorzien van drie bordessen voor het opstellen van straalzenders en ontvangers, en daarboven bevindt zich de zogenaamde (glazen) reportagering. De toren is onderdeel van een netwerk van straalverbindingstorens en masten die tussen 1955 en 1989 voor de PTT zijn gebouwd.[3][4][5]

Omdat de regionale omroep NH per januari 2000 wilde beginnen met televisie via de ether werd er in 1999 een circa 30 meter hoge zendmast op de toren geplaatst, met een 200 kW televisiezender in de toren.

Sinds 2003 wordt de toren ook gebruikt voor het uitzenden van DVB-T-frequenties van Digitenne en FM-frequenties van BNR Nieuwsradio en Qmusic. De PTT/ KPN-toren was sinds 2007 eigendom van Alticom die de toren verder heeft ingericht als rekencentrum.[6] In 2017 werd Alticom overgenomen door het Spaanse telecombedrijf Cellnex Telecom. In 2006 werd NOVEC BV de nieuwe eigenaar van de zendmast op de toren.

De toren is door de buurtbewoners altijd Toren van Wormer genoemd.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]