Torenvalk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Torenvalk
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2021)
Torenvalk, volwassen mannetje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Falconiformes
Familie:Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht:Falco
Soort
Falco tinnunculus
Linnaeus, 1758
Torenvalk, volwassen vrouwtje

Verspreidingsgebied van de torenvalk

 zomergebied (lichtgroen)
 permanent leefgebied (donkergroen)
 doortrekgebied (lichtblauw)
 overwinteringsgebied (donkerblauw)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Torenvalk op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De torenvalk (Falco tinnunculus) is een roofvogel uit de familie van de valkachtigen (Falconidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Een volwassen exemplaar is 30 tot 38 centimeter groot.[3] De vleugelspanwijdte is 65 tot 80 centimeter. Het mannetje heeft een grijsblauwe kop en nek, een roodbruine rug, en vleugels met donkere vlekken. De staart is blauwachtig grijs en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar heeft een bruine kop en nek, dwarsbandjes op de rug en vleugels, en een bruine staart zonder zwarte eindband.

Lichaamsgewicht: vrouwelijke torenvalk: ca. 190-280 gram; mannelijke torenvalk: ca. 180-230 gram.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren en vogels zoals reisduiven of wilde duiven alsook kleinere soorten vogels. Ook insecten zoals kevers en muizen behoren tot hun voedsel. Torenvalken zijn in staat urinesporen van muizen te detecteren. Hierdoor kunnen ze snel populaties van muizen vinden en bejagen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Torenvalken bouwen zelf geen nest, maar kiezen vaak een oud kraaiennest als nestplaats. Ook gebruiken ze graag nestkasten waar ze zicht hebben op een open ruimte waar ze kunnen speuren naar voedsel. Het legsel bestaat uit vier tot zes witte, rode of geelgrijze eieren. De jongen blijven 27-35 dagen in het nest. Ze bereiken geslachtsrijpheid op de leeftijd van 10 maanden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het gehele jaar komen torenvalken in een groot deel van Europa voor. In Nederland en België is het een vrij schaarse broedvogel die is opgenomen op de Rode lijst. In Scandinavië en Noord-Rusland zijn de dieren alleen in de zomer aan te treffen. Ze komen voor op allerlei plaatsen, van weilanden en bosranden tot in steden. De dieren zijn vaak jagend te zien langs autowegen.

Ondersoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden 11 ondersoorten onderscheiden:

Bidden[bewerken | brontekst bewerken]

Torenvalken kunnen stil in de lucht hangen door met snel bewegende vleugels en een gespreide staart tegen de wind in te vliegen. Dit wordt 'bidden' genoemd. Tijdens het stil op een plek hangen kijken ze naar beneden op zoek naar een prooi. Als ze deze hebben gevonden, duiken ze erop af.

Video[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]