Toshiro Mifune

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Toshirô Mifune
Toshiro Mifune op een filmposter uit 1950.
Algemene informatie
Volledige naam 三船 敏郎 (Mifune Toshirō)
Geboortenaam Sanchuan Minlang
Geboren 1 april 1920
Geboorteplaats Qingdao
Overleden 24 december 1997
Overlijdensplaats Mitaka
Land Vlag van Republiek China China
Vlag van Japan Japan
Bijnaam The Shogun, The Wolf
Werk
Jaren actief 1947–1995
Handtekening
Handtekening
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Toshiro Mifune (Japans: 三船 敏郎, Mifune Toshirō) (Qingdao, 1 april 1920Mitaka, 24 december 1997) was een Japanse filmacteur, die vooral bekend werd door zijn rollen in 16 films van Akira Kurosawa in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw. In totaal speelde hij tijdens zijn carrière in 150 films.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Mifune werd geboren in Qingdao in de Chinese provincie Shandong, als zoon van een Japanse fotograaf die tot de Methodistische Kerk behoorde. Toen hij vier was verhuisde het gezin naar Mantsjoerije, waar de jonge Toshiro een volledig Japanse opvoeding kreeg.
In 1939 moest hij in militaire dienst, en in 1946 kwam hij naar Japan. Hij solliciteerde bij de Toho Studios als assistent-cameraman. Toen er een grote staking uitbrak, werd hij binnen enkele maanden omgeschoold tot acteur.

Mifune speelde in 134 films. Zeventig hiervan vielen in de prijzen. Zowel in 1961 zowel als 1965 werd hij op het Filmfestival van Venetië uitgeroepen tot beste acteur. Tussen 1948 en 1965 speelde hij in zestien films van Akira Kurosawa, met Yoidore tenshi (1948) als eerste en met Red Beard (1965) als laatste. Voor deze laatste film moest Mifune gedurende twee jaar zijn baard laten staan, wat hem belette om intussen in andere films te spelen. Dit bracht de acteur en de productiemaatschappij in een lastig, financieel parket. Gelukkig werd de film een groot succes in Japan. De film werd ook goed onthaald in Europa maar niet in de Verenigde Staten. In 1993 werd Mifune onderscheiden met de Orde van de Heilige Schatten van Japan.[bron?]

Ten tijde van Mifune's dood was de Deense filmregisseur Søren Kragh-Jacobsen begonnen met de productie van wat de derde Dogma 95-film zou worden. Hij besloot de film Mifunes sidste sang te noemen (Mifunes Last Song) als hommage aan de acteur.

In 2016 kreeg Mifune postuum een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Filmografie (kleine selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Blue Ribbon Award voor beste acteur[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1951: Bakuro Ichidai en Onna Gokoro Dareka Shiru
  • 1961: Yojimbo en Ánimas Trujano
  • 1965: Red Beard

Blue Ribbon Award voor beste acteur in een bijrol[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1987: Tora-san Goes North