Attractiepark Toverland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Toverland)
Ga naar: navigatie, zoeken
Attractiepark Toverland
Entree
Entree
Slagzin Magisch mooi
Feel the Magic
Locatie Sevenum, Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar Gelissen Group
Opening 19 mei 2001
Seizoen gehele jaar
Oppervlakte 20 ha[1]
Bezoekers 682.932 (2016)[2]
Medewerkers 500
Attracties
Totaal 34
Achtbanen 4
Darkrides 0
Waterattracties 5
Officiële website
Attractiepark Toverland op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Attractiepark Toverland (kortweg Toverland) is een deels overdekt attractiepark in het Nederlandse Sevenum. Het is een van de jongste attractieparken van Nederland. Toverland opende op 19 mei 2001 als overdekte speeltuin en is inmiddels uitgegroeid tot middelgroot themapark met een groeiend bezoekersaantal en oppervlakte. In 2012 werd door de ANWB-leden het attractiepark uitgeroepen tot beste uitje van Nederland en in 2014 won Toverland een Zoover Award voor beste attractiepark van Nederland.

Tijdlijn

Draaiende achtbaan Dwervelwind
Wildwaterbaan Djengu River
Het Paard van Troje in Troy-Area

De geschiedenis van Attractiepark Toverland beschreven naar jaar.[3]

2001 - Op 19 mei opende Toverland met een indoorhal: het 'Land van Toos', zodat men ook bij minder goed weer genoeg bezoekers zou trekken. Attracties van het eerste uur waren onder andere: waterglijbaan Hara Kiri, Tea Cups, achtbaan Boomerang, zweefmolen Sim sa la Swing en enkele speeltoestellen. Naast de indoorhal in de buitenlucht, bevonden zich een waterspeelplaats, draaimolen en doolhof.

2004 - In dit jaar opende het tweede themagebied 'Magic Forest'. Tevens een indoorhal en een buitengebied ten noorden van het Land van Toos. De attracties die in dat jaar openden waren onder andere: Villa Fiasko, Wirbelbaum, Backstroke, Swampies Swing en de inmiddels verbouwde Woudracer, de eerste bobkart van de Benelux. In het buitengebied werd de Booster Bike in gebruik genomen, de eerste motorfietsachtbaan ter wereld. Van 3 juli t/m 2 augustus stond de attractie Wilde Maus in het attractiepark. De wildemuis-achtbaan was van een kermisexploitant en stond er, omdat Boosterbike waarschijnlijk later zou openen dan de bedoeling was.[4][5]

2007 - Attractiepark Toverland opende een geheel nieuw themagebied. Ditmaal geen indoorhal, maar een volledig buitengebebied onder de naam Troy-Area gethematiseerd naar het Oude Griekenland. Het themagebied telde slechts een attractie: de houten achtbaan Troy, de hoogste, langste en snelste houten achtbaan van de Benelux.

2008 - Opening van het Toverhuis, een interactieve walkthrough.

2010 - Circa drie jaar na de opening van de achtbaan Troy, krijgt het themagebied Troy-Area er twee attracties bij. Op 8 juli openen het schommelschip Scorpios en de Paardjes van Ithaka, een paardenbaan. Ook deze attracties werden bij het thema betrokken.

2011 - De eerste indoorhal: het Land van Toos werd eind van dit jaar gemoderniseerd en gedecoreerd conform de thema's: 'Oosters toveren en 'Westers toveren'. Hierbij werd speciaal muziek gecomponeerd door Maarten Hartveldt. In dit jaar ontving Toverland voor het eerst sinds de opening meer dan 500.000 bezoekers.

2012 - Opnieuw bereidde Attractiepark Toverland uit, met de bouw van opnieuw een nieuw themagebied, Magische Vallei. Eind september datzelfde jaar opende de eerste attractie in dat themagebied, draaiende achtbaan Dwervelwind, de grootste draaiende achtbaan van Nederland. Kort hierop sloot Dwervelwind, zodat het gehele themagebied afgebouwd kon worden. Het park ontving dit jaar 517.000 bezoekers, hiermee is voor het eerste in de geschiedenis van het park de grens van een half miljoen bezoekers bereikt. Tevens riepen de leden van de ANWB tijdens een verkiezing Toverland uit tot het leukste uitje van Nederland.[6]

2013 - Het themagebied Magische Vallei opent in april haar deuren. Grote en opvallende attracties zijn achtbaan Dwervelwind en de 450 meter lange wildwaterbaan Djengu River. Tevens opent in het themagebied Coco Bollo, watercarousel Tolly Molly en enkele speel- en klimtoestellen. Ook werd tijdens de bouw van de Magische Vallei de in- en uitgang van de achtbaan Booster Bike verplaatst in de richting van het nieuwe themagebied. Het park verwelkomde dit jaar 520.000 bezoekers.

2014 - Op 26 oktober werd Woudracer gesloten om vervolgens afgebroken te worden en plaats te maken voor de vrijwel identieke bobkart Maximus' Blitz Bahn. De werkzaamheden omtrent de ombouw begonnen eind 2014. Tot slot ontving Attractiepark Toverland in dit jaar een Zoover Award voor beste attractiepark van Nederland.[7] Qua bezoekersaantallen verbrak Toverland zijn eigen record. Het park verwelkomde dit jaar 621.000 bezoekers.

2015 - Op 12 januari werd de draaimolen in het buitengebied van het Land van Toos gesloten om vervolgens verplaatst te worden naar het Magic Forest. De trampolines die in de indoorhal stonden zijn verplaatst naar de Tovertuin. Op 28 maart opende in het Magic Forest het nieuwe 'sub-themagebied': Oostenrijk tegelijkertijd met de nieuwe bobkart Maximus' Blitz Bahn, een winkel met producten van Milka en een biergarten. Maximus' Blitz Bahn is de eerste attractie van Toverland met een achtergrondverhaal en tot in detail gedecoreerde wachtrij. Een aantal bestaande attracties werd meegenomen in het thema van de Blitz Bahn door onder andere de naam te veranderen naar het Duits. Zo werd Villa Fiasco hernoemd naar Villa Fiasko, Twist & Turn heet tegenwoordig Wirbelbaum en de verplaatste draaimolen werd hernoemd naar Karussell.[8] Sinds maart is de zweefmolen Sim sa la Swing buiten gebruik. De zweefmolen van de fabrikant Zamperla kampt met technische problemen. Op 28 juni maakte Toverland tijdens een fandag bekend dat in december de zweefmolen vervangen zal worden.[9] In december werd een nieuwe zweefmolen, de vervanger van Sim sa la Swing, geopend onder de naam Djinn.

2018 - In de zomer zal het nieuwe themagebied Avalon ten noorden van het park openen. Het themagebied zal twee attracties tellen: Fēnix en Merlin's Quest. Ook zal de entree verplaatst worden naar het westen en de capaciteit van de parkeerplaats vergroot worden. Het nieuwe entreegebied zal de naam: Port Laguna krijgen en aangekleed worden als een mediterraanse havenstad.

Attracties

Houten achtbaan Troy
Boomstamattractie Backstroke
Dwervels in de Magische Vallei

Het attractiepark telt circa 35 attracties. Het attractietype achtbaan komt het meest voor in Toverland. Ook is er een groot aanbod aan kinderattracties en speel- en klimtoestellen.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Attractiepark Toverland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Themagebieden

Toverland telt vier themagebieden, waarvan twee grotendeels overdekt.

Land van Toos

Het Land van Toos is het eerste themagebied van het attractiepark. Het themagebied is indoor en is het gedeelte waarin bezoekers het park betreden. Het themagebied is vernoemd naar de mascotte van Toverland: Toos Toverhoed. Toos heeft een zwijn genaamd Morrel. Het Land van Toos is gethematiseerd naar 'oosters en westers toveren'. Het attractieaanbod bestaat voornamelijk uit kinderattracties en speeltoestellen. Een opvallende attractie in het themagebied is de achtbaan Boomerang. Het traject ligt door het gehele themagebied.

Magic Forest

De Magic Forest is het tweede themagebied van het attractiepark en tevens indoor. Het themagebied is gethematiseerd naar een bos, echter is het oostelijke gedeelte door de komst van Maximus' Blitz Bahn gedecoreerd naar het thema Oostenrijk.

Troy Area

Troy Area is het derde themagebied van Toverland in het westelijke gedeelte van Toverland. Het is het eerste themagebied dat zich volledig in de buitenlucht bevindt. Het themagebied staat in het teken van het Oude Griekenland en bestond kort na de opening alleen uit de achtbaan Troy. Drie jaar later werd het themagebied uitgebreid met twee nieuwe attracties.

Magische Vallei

Dit is het vierde themagebied in het noorden van het park. Ook dit gedeelte is volledig in de buitenlucht. Het themagebied is vernoemd naar het fictieve volk de Dwervels. In het gehele gebied zijn animatronics te vinden van Dwervels. Opvallende attracties zijn Djengu River en Dwervelwind. Het themagebied heeft enkele overeenkomst met het Volk van Laaf in attractiepark de Efteling.

Economie

Beheer

Attractiepark Toverland is onderdeel van de Gelissen Group, eigendom van Jean Gelissen.[10] Zijn zus, Caroline Kortooms, is de directrice van het attractiepark.[11]

Personeel

In Attractiepark Toverland werken circa 500 personen. Toverland heeft er bewust voor gekozen om ook veel 50-plussers in dienst te nemen. Circa dertig procent van het personeelbestand is ouder dan 50 jaar. "In een evenwichtig team werken diverse soorten mensen. Dus óók 50 plussers", aldus de directrice van Toverland.[12]

Toverland Finance

Binnen de Gelissen Group is het bedrijf Toverland Finance B.V. opgericht. Buiten de bank wilde Toverland personen de mogelijkheid geven om de investeren in het attractiepark. Investeerders konden obligaties kopen voor €50.000 met een minimum van €100.000. De investeerders kregen hiervoor rente. De €4 miljoen kostende bouw van Maximus' Blitz Bahn in de periode 2014/2015 is volledig betaald door investeerders.[13][14]

Bezoekersaantallen

Het bedrijf ontving in 2013 621.000 bezoekers.[15] Volgens eigen cijfers 23,6% meer dan het bezoekersaantal van 2012.

Ook de volgende jaren bleef het bezoekersaantal stijgen: in 2014 ontving Toverland 673.000 bezoekers, een groei van 8,4%.[16] In 2015 waren dat er 698.484, goed voor alweer een stijging van 3,4%, al vertraagt de groei wel zichtbaar.

Incidenten

 • Op 8 mei 2005 vond er een ongeval plaats met de boomstamattractie Backstroke. Een bootje werd na de splash onvoldoende afgeremd en kantelde in de volgende bocht. Het gezin dat in de attractie zat kwam zo in de vaargeul terecht. De kinderen konden na verzorging in het ziekenhuis weer naar huis, de ouders raakten zwaarder gewond. De vrouw had onder andere verwondingen aan haar ribben, en de man raakte ernstig gewond aan nek en schouders. De oorzaak van het incident bleek een te laag waterpeil te zijn doordat één van de pompen niet in werking was.[17]
 • Op 23 juli 2014 vond er een ongeval plaats in de wildwaterbaan Djengu River waarbij vier mensen gewond raakten door een veel te ruwe rit. Van de acht mensen die in het bootje zaten, werden er vier afgevoerd met rugklachten. [18] Na inspectie van het bootje door het park bleek dat het bootje waarin de mensen hadden gevaren, stuk was. Daardoor had het veel water geschept waardoor het te zwaar was om het traject rustig te voltooien.[19]

Infrastructuur

Toverland ligt aan een lokale plattelandsweg ten westen van Sevenum. Deze weg is een aftakking van provinciale weg 277. Op ongeveer drie kilometer afstand ligt afslag Helden van rijksweg 67. Busmaatschappij Flixbus wil het attractiepark meenemen in zijn uitbreidingen.[20]

Onderscheidingen

 • 2014
  • Zoover Award voor beste attractiepark van Nederland en een vijfde plaats voor beste attractiepark van Europa.[21][22]
  • Toverland twee Diamond ThemePark Awards voor de beste achtbaan van Nederland (Troy) en beste uitbreiding van 2013 (Magische Vallei).[23]
 • 2013
  • Het Duitse 'Freizeit Tester Team' riep het themagebied Magische Vallei uit tot beste nieuwe uitbreiding van alle Europese attractieparken.[24]
 • 2012
  • Toverland ontvangt een Diamond ThemePark Award voor de achtbaan Troy.[25]
  • De leden van de ANWB kiezen Toverland tot leukste uitje van Nederland.[6]

Externe link


Attractieparken in Europa
België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije: Vidámpark
Italië: Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land