Toy (lied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
14-05-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Computervertaling

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Toy
Single van:
Netta
Van het album:
"Toy" (2018)
(Cover op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 11 maart 2018
Soort drager Digital download
Opname 2018, Stav Beger Studios (Tel Aviv)
Genre Popmuziek
Duur 3:00
Label Tedy Productions Unicell
Schrijver(s) Doron Medalie, Stav Beger
Producent(en) Stav Beger
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"Toy" (Hebreeuws: טוי) is een lied opgenomen door de Israëlische zangeres Netta. Het was de inzending van Israël op het Eurovisiesongfestival 2018. Het lied werd geschreven door Doron Medalie en Stav Beger, en geproduceerd door laatstgenoemde.[1][2] Het nummer werd uitgebracht op 11 maart 2018, tegelijk met de officiële videoclip, die werd geregisseerd door Keren Hochma. Het nummer verscheen een dag voor de officiële release online.[3]

Het lied won het Eurovisiesongfestival met 529 punten. Het was de vierde keer dat Israël het festival won. Israëel won eerder in 1978, 1979 en 1998.[4]

Tekst[bewerken]

De tekst van het lied is grotendeels Engelstalig, met uitzondering van de Hebreeuwse zin לא בובה (ani lo buba, "ik ben geen pop"), en het dialectwoord סטפה (stefa', wat betekent 'een stapel bankbiljetten').[5] Het Japanse woord 'baka' (dom) wordt ook veelvuldig gebruikt.

Eurovisie Songfestival[bewerken]

Toy werd gekozen om namens Israël deel te nemen in de eerste halve finale van het festival in 2018, en kwam uit als zevende van de negentien nummers. Netta kwalificeerde zich voor de finale nadat ze in de top tien kwam met behulp van de jury en televoting.[6] In de finale behaalde ze een derde plaats bij de jury's (212 punten) en een eerste plaats bij de televoters (317 punten). De totaalscore van 529 punten was genoeg om het songfestival te winnen.

Externe links[bewerken]