Toyota Camry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota Camry
2018 Toyota Camry (ASV70R) Ascent sedan (2018-08-27) 01.jpg
Productiejaren 1982- (huidige model 2006- )
Productieaantal nog geproduceerd
Uitvoeringen
Voorganger Toyota Celica Camry, Toyota Corona
Opvolger n.v.t.
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Camry is een model van de Japanse autofabrikant Toyota dat in te delen is in de hogere middenklasse. De Camry wordt onder andere geproduceerd in Japan, de Verenigde Staten en Australië.

De Camry werd geïntroduceerd in 1982, alhoewel de naam Camry daarvoor al gebruikt werd in de Toyota Celica Camry, de sedanversie van de Toyota Celica. De auto werd wereldwijd verkocht zij het in sommige landen onder een andere naam. Sinds 1982 zijn er 8 generaties van de Camry te herkennen. Sommige generaties werden echter alleen voor de Japanse markt geproduceerd. Deze waren iets kleiner dan de internationale Camry-generaties.

In de Verenigde staten was de Camry enige tijd de bestverkochte auto. In Europa, waar de markt voor grote auto's niet zo groot is verkocht het model minder, vanaf 2004 werd de Camry daarom teruggetrokken van de Europese markt.

De Camry is het meest verkocht als sedanmodel, maar de eerste generatie kende ook een liftbackmodel en sommige latere generaties zijn ook als stationwagon verkocht. Alle generaties van de Camry waren voorwielaangedreven, van vooral de Japanse generaties waren ook vierwielaangedreven versies te koop.

Van de huidige generatie is in de Verenigde Staten ook een hybride-versie te koop.