Toyota iQ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota iQ
Toyota iQ.JPG
Productiejaren 2008 - 2014
Uitvoeringen
2-zitter, 3+1-zitter
Concurrenten Smart ForTwo, Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo
Fabriek Toyota
Motor 1.0 en 1.3 benzine en 1.4 diesel
Versnellingsbak 5 of 6 handmatig of cvt
Massa 860 kg
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota iQ is een automodel van het Japanse autobedrijf Toyota. De auto werd in 2007 als conceptauto op de IAA te Frankfurt gepresenteerd. De productieversie werd in 2008 op de autoshow in Genua getoond aan het publiek. In Japan werd de verkoop gestart in oktober 2008, in Europa werd de verkoop in 2009 gestart. De aanschafprijs van de iQ is aanzienlijk hoger dan van de grotere Aygo. Toyota verklaart dit doordat de iQ als premiummodel in de markt wordt gezet en aanzienlijk meer luxe biedt. Eind 2013 kondigde de Nederlandse importeur van Toyota aan de levering van de iQ in Nederland te staken wegens tegenvallende verkoopcijfers. Inmiddels is de iQ in de meeste andere landen ook niet meer verkrijgbaar.

Innovatief model[bewerken]

iQ verwijst naar IQ. Volgens Toyota staat de i voor "individuality" "innovation" en "intelligence" en de Q voor "quality". Door onder andere het differentieel voor de motor te plaatsen, een andere stuurconstructie en een kleiner uitgevoerd airconditioningsysteem is het de ontwerpers gelukt een vierpersoonsauto te ontwikkelen, die korter is dan 3 meter. Toyota noemt het een 3+1-zitter: door het asymmetrische dashboard kan de stoel van de bijrijder verder naar voren, waardoor daarachter een volwassene plaats kan nemen. Achter de bestuurder past door het gebrek aan beenruimte alleen een klein kind.

De Toyota iQ beschikt over negen airbags. Het is de eerste auto met een airbag tegen aanrijdingen van achteren. Het model haalde een score van 5 sterren bij de EuroNCAP-testen.

Motoren[bewerken]

De auto was aanvankelijk leverbaar met drie motoren: een 1.0 liter en een 1.3 liter vvt-i benzinemotor en een 1.4 liter dieselmotor. Na enige tijd werd de dieselmotor geschrapt en in Nederland ook de 1.3l benzinemotor, waardoor de iQ in Nederland nu alleen nog leverbaar is met de 1.0l benzinemotor. Er kan wel gekozen worden tussen een 5- of 6-versnellingsbak of een CVT-automaat.

Trivia[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]