Trøndelag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trøndelag
Regio in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Kaart van Trøndelag
Algemeen
Inwoners 438.241 (10,62 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Noorwegen

Trøndelag (Oudnoords: Þróndalog) is een regio in centraal Noorwegen. Trøndelag is het overgangsgebied van het zuiden naar het minder bevolkte noorden van Noorwegen. Het is een betrekkelijk vlak en vruchtbaar gebied. Met ingang van 1 januari 2018 zal Trøndelag een fylke worden door de fusie van Nord-Trøndelag en Sør-Trøndelag. [1]

Sinds 1814 wordt de streek opgedeeld in twee aparte provincies: Nord-Trøndelag en Sør-Trøndelag. De grootste stad in Trøndelag is Trondheim, de derde stad van Noorwegen en de voormalige hoofdstad van het land.

Een bewoner van Trøndelag wordt een trønder genoemd. Het trøndelags dialect wordt gekenmerkt door het weglaten van de laatste lettergreep van een woord (apocope). Regionale specialiteiten zijn karsk (koffie met wodka of pure alcohol) en sodd (een soort soep met schapenvlees en gehaktballen).

Het gebied speelde vooral in de Middeleeuwen een belangrijke rol in de Noorse geschiedenis. Trondheim was de eerste hoofdstad van het land, tot 1217. De Noorse koningen werden gekroond en begraven in Trondheims Nidaros-domkerk. In de Middeleeuwen werd Trøndelag geregeerd door de machtige jarls (graven) van Lade, die van 971 tot 1030 als onderkoning van de Deense koning over heel Noorwegen regeerden. Koning Olaf II (de heilige Olaf) werd in 1030 verslagen en gedood in de Slag bij Stiklestad, ongeveer 80 kilometer ten noorden van Trondheim. Jaarlijks wordt in Stiklestad een openluchtschouwspel over Olaf opgevoerd, inmiddels bezocht door meer dan 600.000 mensen.

In 1658 ging Trøndelag kortstondig over in Zweedse handen. Bij de Vrede van Roskilde stond Frederik III van Denemarken het gebied af aan Karel X Gustaaf van Zweden. Twee jaar later werd Zweden verslagen in de Deens-Zweedse Oorlog (1658-1660) en moest het Trøndelag bij de Vrede van Kopenhagen in 1660 weer afstaan aan Denemarken-Noorwegen.

Bekende inwoners van Trøndelag[bewerken]


De rivier Nidelva loopt door Trondheim en mondt uit in de Trondheimsfjord
Een trønderlåne huis, een voor Trøndelag typische bouwstijl
Het plaatsje Åfjord in de provincie Sør-Trøndelag
Het plaatsje Bangsund in de provincie Nord-Trøndelag
Het Snåsavatnet-meer nabij Steinkjer in de provincie Nord-Trøndelag
In de Nidaros-domkerk in Trondheim werden de Noorse koningen in de Middeleeuwen gekroond en begraven.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

  1. NRK: Stortinget sier Ja