Trace (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trace bij de presentatie van het eerste album in 1974. V.l.n.r. Jaap van Eik, Pierre van der Linden en Rick van der Linden

Trace was een Nederlandse progressieve-rockgroep uit de jaren zeventig rond Rick van der Linden.

Van der Linden speelde in Ekseption. Nadat in 1973 het album Trinity was uitgebracht verzochten de overige bandleden Van der Linden te vertrekken. Omdat Ekseption een beroemde band was kreeg Van der Linden van platenmaatschappij Philips de kans een nieuwe groep te formeren. Hij begon in januari 1974 te repeteren met drummer Peter de Leeuwe die eerder in Ekseption had gespeeld. Van der Linden vond De Leeuwe echter niet goed genoeg en verving hem in februari door zijn achterneef Pierre van der Linden[1] die in 1973 uit Focus was gestapt. Ten slotte trok Rick van der Linden Jaap van Eik aan als basgitarist.

Op 9 september 1974 verscheen het eerste album, onder de titel Trace. Het tweede album, Birds kwam op 1 januari 1976 uit. Pierre van der Linden speelde inmiddels weer bij Focus, en was vervangen door de Britse drummer Ian Mosley, die later bij Marillion zou gaan drummen. Het derde album, The White Ladies, verscheen in 1976. Dit was een conceptalbum over de sage van de Witte wieven. Inmiddels was de bezetting weer geheel gewijzigd. Naast Van der Linden speelde Hans Jacobse toetsinstrumenten; drummer was nu toch weer Peter de Leeuwe; basgitarist was Cor Dekker van Ekseption. Verder werkten mee: ex-Ekseptionlid Dick Remelink (saxofoon, fluit), Hetty Smit (zang) en Harry Schäfer (verteller). Na dit derde album werd Trace ontbonden.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Trace (1974) (remastered expanded 2014 Pseudonym)
  • Birds (1976) (remastered expanded 2014 Pseudonym)
  • The White Ladies (1976) (remastered expanded 2014 Pseudonym)