Tradescantia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tradescantia
Tradescantia
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Commelinales
Familie:Commelinaceae
Geslacht
Tradescantia
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tradescantia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tradescantia is een geslacht van ongeveer 70 soorten overblijvende planten in de familie Commelinaceae.

Het geslacht is vernoemd naar twee Britse hoveniers: John Tradescant sr. (-1638) en zijn zoon John Tradescant jr. (-1662): beiden waren tuinman aan het hof van koning Karel I van Engeland. In het Engels wordt het geslacht meestal "spiderwort" (Spinnenkruid) genoemd.

De planten in dit geslacht zijn inheems in de Nieuwe Wereld, waar hun verspreidingsgebied zich uitstrekt van Zuid-Canada tot Noord-Argentinië.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn kruidachtige planten van 30-60 cm hoog. Gewoonlijk kan men hen alleenstaand of in groepjes vinden in beboste gebieden en in velden. De bladeren zijn langwerpig, smal, en grasachtig tot lancetvormig. Ze zijn 3-45 cm lang. De tweeslachtige bloemen kunnen wit, roze of paars zijn. Ze hebben drie kroonbladen en zes meeldraden. Vaak groeien ze eindstandig. De doosvruchten zijn 3-hokkig. Behalve bij T. spathacea bevatten zij steeds 2 zaden per hok.

De eerste soort in dit geslacht die beschreven werd is Tradescantia virginiana. Deze is inheems langs de oostkust van de Verenigde Staten van Alabama tot Ontario. Ze werd in 1629 in Europa geïntroduceerd en heeft de laatste tijd de neiging om in Nederland ook in het wild te overleven.

Tradescantia occidentalis groeit langs de westkust en heeft in Canada de status 'bedreigd'. De noordelijke grens hier loopt in Saskatchewan, Manitoba en Alberta. Haar verspreidingsgebied loopt in het zuiden door Arizona en Texas.

Tradescantia pallida wordt wel de "Wandering Jew", de Wandelende Jood, genoemd. Ze is inheems in Oost-Mexico. Deze naam wordt echter ook voor twee andere soorten, Tradescantia fluminensis en Tradescantia zebrina gebruikt. Deze twee soorten hoorden vroeger bij het geslacht Zebrina.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht bevat ook soorten die vroeger in de geslachten Campelia, Cymbispatha, Mandonia, Neomandonia, Neotreleasea, Rhoeo, Separotheca, Setcreasea, Treleasea en Zebrina thuishoorden.

Tradescantia pallida

Een aantal soorten zijn:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tradescantia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.