Trafalgar Square

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Trafalgar Square behoort samen met Piccadilly Circus en Leicester Square tot de bekendste pleinen in Londen.

Het is genoemd naar de slag bij Trafalgar van 1805 waarbij Horatio Nelson een Spaans-Franse vloot van Napoleon versloeg. Bij dit zeegevecht kwam Admiraal Nelson om het leven. Hij ligt begraven in St. Paul's Cathedral. Door de overwinning op Napoleon kon het Verenigd Koninkrijk voor vele jaren zijn heerschappij over de zeeën vestigen.

Op het midden van het plein staat Nelson's Column. Deze zuil is ongeveer 50 meter hoog. Daarop staat het beeld van Nelson, 5,5 meter hoog. Onderaan de Column zijn vier bronzen reliëfs bevestigd. Deze beelden vier van Admiraal Nelson's zeeslagen uit. Nelson's Column wordt omgeven door vier bronzen leeuwen ontworpen door Edwin Landseer en geplaatst door Marocchetti. De leeuwen werden in 1868 voltooid. Het plein zelf werd al in 1840 voltooid.

Ook op het plein, ten noorden van Nelson's Column, staan twee fonteinen. Zij werden ontworpen door Edwin Lutyens in de periode 1937-1939, ter vervanging van twee oudere fonteinen, die zich inmiddels bevinden in Canada. De fonteinen zijn monumenten ter ere van de admiralen John Jellicoe (west) en David Beatty (oost).

Verder bevindt zich er de kerk St. Martin-in-the-Fields en het wereldberoemde museum National Gallery. Naar het zuiden toe verlaat men het plein via Whitehall; in westelijke richting loopt men via The Mall naar Buckingham Palace. Ook een aantal ambassades, waaronder de Zuid-Afrikaanse, liggen aan Trafalgar Square.

Sokkels[bewerken | brontekst bewerken]

In de hoeken van het plein staan vier sokkels (plinths) voor standbeelden. Ze dragen de beelden van George IV, Henry Havelock en Charles James Napier. De vierde sokkel (fourth plinth) is om financiële redenen leeg gebleven en wordt sinds 1999 gebruikt voor kunstdemonstraties.

Panorama van Trafalgar Square
Panorama van Trafalgar Square

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Trafalgar Square op Wikimedia Commons.