Trafalgar Square

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trafalgar Square
Het plein in 2009
Geografische informatie
Locatie       City of Westminster, Londen, Engeland
Coördinaten 51° 30′ NB, 00° 8′ WL
Zijstraten Charing Cross Road (noorden)
The Strand (oosten)
Northumberland Avenue (zuiden)
Whitehall (zuiden)
The Mall (westen)
Postcode WC2
Algemene informatie
Aangelegd in C. 1840
Genoemd naar Slag bij Trafalgar
Overig Voormalige naam: Charing Cross

Ontwerper: Charles Barry

Detailkaart
Trafalgar Square (Londen)
Trafalgar Square
Portaal  Portaalicoon   Steden

Trafalgar Square behoort samen met Piccadilly Circus en Leicester Square tot de bekendste pleinen in Londen. Het plein werd in 1840 voltooid.

Het is genoemd naar de slag bij Trafalgar van 1805 waarbij Horatio Nelson een Spaans-Franse vloot van Napoleon Bonaparte versloeg. Bij dit zeegevecht kwam admiraal Nelson om het leven. Hij ligt begraven in St. Paul's Cathedral. Door de overwinning op Napoleon kon het Verenigd Koninkrijk voor vele jaren zijn heerschappij over de zeeën vestigen.

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Op het midden van het plein staat Nelson's Column. Deze zuil is ongeveer 50 meter hoog. Bovenop staat het beeld van Nelson, 5,5 meter hoog. Onderaan de zuil zijn vier bronzen reliëfs bevestigd. Deze beelden vier van admiraal Nelson's zeeslagen uit. Nelson's Column wordt omgeven door vier bronzen leeuwen ontworpen door Edwin Landseer en geplaatst door Marocchetti. De leeuwen werden in 1868 voltooid.

Ook op het plein, ten noorden van Nelson's Column, staan twee fonteinen. Zij werden ontworpen door Edwin Lutyens in de periode 1937-1939, ter vervanging van twee oudere fonteinen, die zich inmiddels bevinden in Canada. De fonteinen zijn monumenten ter ere van de admiralen John Jellicoe (west) en David Beatty (oost).

Verder bevindt zich er de kerk St. Martin-in-the-Fields en het wereldberoemde museum National Gallery. Naar het zuiden toe verlaat men het plein via Whitehall; in westelijke richting loopt men via The Mall naar Buckingham Palace. Aan Trafalgar Square liggen ook een aantal ambassades, waaronder die van Zuid-Afrika.

Sokkels[bewerken | brontekst bewerken]

In de hoeken van het plein staan vier sokkels (plinths) voor standbeelden. Ze dragen de beelden van George IV, Henry Havelock en Charles James Napier. De vierde sokkel (fourth plinth) is om financiële redenen leeg gebleven en wordt sinds 1999 gebruikt voor kunstdemonstraties.

Panorama van Trafalgar Square
Panorama van Trafalgar Square

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Trafalgar Square op Wikimedia Commons.