Tram van Le Havre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram Van Le Havre
Alstom Citadis 302 n°010 LiA - Hôtel de Ville.JPG
Basisgegevens
Startdatum 1894
heropening 12 december 2012
Einddatum 1957
Lengte trajecten 13 km
Aantal lijnen 2
Aantal stations 23
Aantal voertuigen 22 Alstom Citadis
Uitvoerder(s) Compagnie des transports de la porte océane
Operationele gegevens
Gem. snelheid 19 km/h
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Tram Van Le Havre
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De tram van Le Havre is een openbaarvervoersnetwerk in de Franse stad Le Havre. In het verleden reed er in Le Havre al eens een tram, van 1894 tot 1957.

Geschiedenis[bewerken]

De Tramway du Havre was een tramsysteem in Le Havre in Frankrijk, geopend in 1894 en geëxploiteerd door de Compagnie des tramways électriques du Havre. Tussen 1947 en 1957 werden enkele lijnen vervangen door trolleybussen, in 1957 werd de laatste tramlijn opgeheven.

Historisch Netwerk[bewerken]

Het lijnennet was verspreid over de stad Le Havre en haar voorsteden. De tramlijnen gingen naar het station van Le Havre en het Stadhuis. Na de bombardementen van 1944 lag het netwerk tijdelijk stil, maar aan het eind van 1946 werden 7 lijnen heropend.

Rollend Materieel[bewerken]

Het bedrijf maakte gebruik van losse tramwagens.

Nieuw trambedrijf[bewerken]

Op de symbolische datum en tijd van 12 december 2012, twaalf uur en twaalf minuten, werd het nieuwe tramnet geopend met twee lijnen en Citadis trams. De opdrachtgever is de "Communauté de l'Agglomération Havraise (CODAH)" die het tramnet uitbesteed aan de CTPO (Compagnie des Transports de la Porte Océane), een dochtermaatschappij van Veolia Transdev. De trams rijden grotendeels op een eigen bedding. Het hoge gedeelte van de stad is verbonden met het lage gedeelte door middel van een lange tramtunnel tussen de haltes Jenner en Rond-Point. De stelplaats is gelegen bij het eindpunt Grand Hameau.

Externe link[bewerken]