Tramlijn 10 (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalige lijn 10
uKBFa Kleiweg
uHST Straatweg
uHST Bergweg
uHST Benthuizerstraat
uHST Zaagmolenstraat
uHST Jonker Fransstraat
uHST Goudsesingel
uHST Pompenburg
uHST Hofplein
uHST Coolsingel
uHST Churchillplein
uHST Schiedamsevest
uHST Witte de Withstraat
uHST Eendrachtsweg
uHST Westzeedijk
uHST Ruigeplaatbrug
uHST Hudsonplein
uHST Spanjaardstraat
uHST Schiedamseweg
uHST Marconiplein
uHST Mathenesserdijk
uHST P.C. Hooftplein
uHST Huygensstraat
uKBFe Spartastraat

Tramlijn 10 is een voormalige tramlijn in Rotterdam. De tram reed na de Tweede Wereldoorlog tot aan de grote reorganisatie van het tramnet bij gelegenheid van de indienststelling van de metro in 1968 van de Kleiweg naar Spangen.

De route was Kleiweg – StraatwegBergweg – Benthuizerstraat – Zaagmolenstraat – Jonker Fransstraat – Goudsesingel – Pompenburg – Hofplein – CoolsingelChurchillplein – Schiedamsevest – Witte de WithstraatEendrachtsweg – Westzeedijk – Ruigeplaatbrug – Hudsonplein – Spanjaardstraat – SchiedamsewegMarconiplein – Mathenesserdijk – P.C. Hooftplein – Huygensstraat – Spartastraat.

Lijn 10 werd opgeheven op 2 september 1967 en werd vervangen door lijn 6, die op dezelfde datum werd ingesteld.

Museumtramlijn[bewerken]

Tramlijn 10 is tegenwoordig de museumtramlijn van Rotterdam, in de zomermaanden wordt een rondrit over het Rotterdamse tramnet verzorgd door de stichting RoMeO.

Er wordt gereden met Rotterdamse vierassers uit 1931 (het ontwerp dateert uit 1929) en een tram uit de serie 1600 uit 1968. De route loopt vanaf het Willemsplein (nabij de Erasmusbrug) via het Centraal Station naar het oosten van Rotterdam, en daarna via Oostplein naar het Feijenoordstadion de Kuip. Daar keert de tram om via de Erasmusbrug weer naar het Willemsplein te gaan. De rit kan worden onderbroken om musea en attracties langs de route te bezoeken. Daarna kan er weer worden opgestapt op een volgende tram.

RoMeO verzorgt ook de Snerttram, die in de wintermaanden in het weekend een rondrit door de stad maakt waarbij men tijdens de rit erwtensoep kan nuttigen.

Het is ook mogelijk om de tram te huren voor bruilofts- en/of zakelijke feesten. Men kan dan zelf bepalen waar de tram, binnen het Rotterdamse tramnet, heen rijdt.

Externe link[bewerken]