Tramlijn 7 (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lijn 7
Tramlijn 7 bij het Weteringcircuit.Tramlijn 7 bij het Weteringcircuit.
Aangelegd doorGemeentetram Amsterdam (GTA)
Geopend
Huidige lijn: 1 april 1905: KinkerstraatJ.D. Meijerplein
Huidige statusin gebruik
Aantal sporen2
MaterieelCombino
Tramdienst doorGVB
Lijn 7
uWSL+r{{{2}}}
uBHFBSicon .svg Azartplein
Oostveer
uWBRÜCKE1BSicon .svg Blauwehoofdbrug (Verbindingsdam over de IJhaven)
uHSTBSicon .svg Cornelis van Eesterenlaan
uTHSTtBSicon .svg Rietlandpark tram 26
umKRZuBSicon .svg spoorlijn Amersfoort - Amsterdam
umKRZuBSicon .svg spoorlijn Utrecht - Amsterdam
uHSTBSicon .svg Eerste Leeghwaterstraat
uHSTBSicon .svg Eerste Coehoornstraat
uHSTBSicon .svg Hoogte Kadijk
uHST(L)BSicon .svg Alexanderplein
BSicon uKRZ.svg
uKRZ + uABZg+l
BSicon .svg
+
trams 14 & 19
uHST(R)BSicon .svg Alexanderplein
uHST(L)BSicon .svg Korte 's-Gravesandestraat
uABZg+lBSicon .svg tram 1
uHST(R)BSicon .svg Korte 's-Gravesandestraat
uHST(L)BSicon .svg Weesperplein
uKRZtBSicon .svg metro's  51   53  &  54 
uHST(R)BSicon .svg Weesperplein
uWBRÜCKE1BSicon .svg Hogesluis over de Amstel
uHST(R)BSicon .svg Frederiksplein
uKRZBSicon .svg tram 4
uHST(L)BSicon .svg Frederiksplein
uHSTBSicon .svg Vijzelgracht
uKRZBSicon .svg tram 24
uKRZtBSicon .svg metro  52 
uHSTBSicon .svg Rijksmuseum
uHST(L)BSicon .svg Leidseplein
BSicon uABZgl+l.svg
uABZgl+l + uKRZ
BSicon .svg
+
trams 1, 2, 5 & 12
uHST(R)BSicon .svg Leidseplein
uHST(L)BSicon .svg Elandsgracht
uABZgr+rBSicon .svg trams 5, 17 & 19
uHST(R)BSicon .svg Elandsgracht
uHST(R)BSicon .svg Bilderdijkstraat
uKRZBSicon .svg tram 3
uHST(L)BSicon .svg Bilderdijkstraat
uHSTBSicon .svg Nicolaas Beetsstraat
uWBRÜCKE1BSicon .svg Kinkerbrug over de Kostverlorenvaart
uHSTBSicon .svg Witte de Withstraat
uHST(L)BSicon .svg Hoofdweg
uABZglBSicon .svg tram 17
uHST(R)BSicon .svg Postjesweg
uHSTBSicon .svg Willem Schoutenstraat
uHSTBSicon .svg Mercatorplein
uKRZBSicon .svg tram 13
uHSTBSicon .svg Jan van Galenstraat
uHST(R)BSicon .svg Erasmusgracht
uHST(L)BSicon .svg Bos en Lommerplein
uHST(R)BSicon .svg Bos en Lommerplein
uSKRZ-AoBSicon .svg A10
uTHSTuBSicon .svg Station De Vlugtlaan
metro's  50   51 
umKRZuBSicon .svg Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol
uHSTBSicon .svg Burgemeester Fockstraat
uHSTBSicon .svg Burgemeester Eliasstraat
uHST(L)BSicon .svg Plein '40-'45
uHST(R)BSicon .svg Plein '40-'45
uHST(L)BSicon .svg Burgemeester Röellstraat
uKRZBSicon .svg tram 13
uHST(R)BSicon .svg Burgemeester Röellstraat
uABZgluSTR+r
uSTRfuBHF(L) Sloterpark (bad)
uSTRluSTRr
Kaart
Kaart

Gvba7.png Tramlijn 7 is een tramlijn in Amsterdam op de route AzartpleinWeesperpleinLeidsepleinSloterpark.

Beknopte geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste lijn[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste lijn werd ingesteld op 16 juni 1904 en reed tussen Centraal Station en Weesperzijde. Op 1 april 1905 werd de lijn vernummerd in lijn 8 (opgeheven in 1942). Reden voor de vernummering was het voornemen de lijn wegens economische gronden op te heffen (de lijn vormde sinds 19 januari 1905 een doublure met tramlijn 6) en het vrijgekomen lijnnummer toe te kennen aan een nieuwe lijn die oorspronkelijk het lijnnummer 8 zou krijgen. Het gemeenteraadslid Henri Polak wist echter met een royale meerderheid in de raad een motie tot behoud in te dienen waarbij in het voorstel het lijnnummer blanco was gebleven. Inmiddels was het vrijgekomen lijnnummer 7 al vergeven aan de nieuwe lijn en kreeg de behouden lijn het lijnnummer 8 wat door wethouder Heemskerk niet bezwaarlijk werd geacht omdat het maar een lokale lijn betrof. Tramlijn 6 werd weer ingekort tot de Mauritskade.[1]

Lijn 7 op het Weesperplein, op de achtergrond het Weesperpoortstation; circa 1915.
Lijn 7 in de Sarphatistraat, nabij de Hogesluis.
Lijn 7 in de Kinkerstraat.
Een drieasser van lijn 7 op een overstroomd Weteringcircuit, 12 augustus 1960.
Van 1961 tot 1977 reed lijn 7 naar het Amstelstation.

Huidige lijn[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige tramlijn 7 is de tweede lijn met dit nummer en werd op 1 april 1905 ingesteld en deze had toen de route: KinkerstraatMarnixstraatLeidsepleinWeteringschansSarphatistraatWeesperpleinWeesperstraatJ.D. Meijerplein. Hierin is de in 1875 ingestelde oudste paardetramlijn van Amsterdam opgenomen (LeidsepleinPlantage).

In 1905 / 1906 werd lijn 7 verlengd via RapenburgerstraatRapenburgerpleinKadijkspleinKattenburgerkade – Mariniersplein. In 1913 weer ingekort tot Rapenburgerplein.

In 1924 werd lijn 7 verlengd via de Kinkerbrug naar de Witte de Withstraat. In 1927 verder verlengd via Jan Evertsenstraat naar Mercatorplein.

In 1926 werd de route WeesperpleinRapenburgerplein verlaten en vervangen door de route SarphatistraatRoetersstraatPlantage Kerklaan. Hiermee ruilde lijn 7 van route met de toenmalige lijn 19.

Vanaf 1931 werd de lus via Plantage DoklaanPlantage ParklaanPlantage Middenlaan bereden. Na hervatting van de dienst in 1945 reed de lijn tot 22 januari 1947 via de Postjesweg en Hoofdweg in plaats van de Witte de Withstraat omdat lijn 17 nog niet in exploitatie was genomen.

Vanaf 1961 werd vanaf het Weesperplein weer een andere route gevolgd. Nu ging lijn 7 via de door lijn 5 verlaten route via de Wibautstraat naar het Amstelstation. Van 20 februari 1967 tot 31 augustus 1968 werd de lijn in verband met werkzaamheden op het Rhijnspoorplein tijdelijk verlegd via de Nieuwe Amstelbrug evenals van 13 juli 1970 tot 8 augustus 1971. Als gevolg van de metrobouw werd lijn op 9 augustus 1971 definitief verlegd vanaf het Frederiksplein via Van WoustraatRijnstraatVrijheidslaanBerlagebrug naar het Amstelstation. Volgens de nota Lijnen voor morgen zou lijn 7 worden omgezet in een buslijn maar dat ging door toedoen van de gemeenteraad niet door.

Bij de opening van de metro op 16 oktober 1977 nam de nieuwe lijn 12 de route naar het Amstelstation over en keerde lijn 7 terug op de route van voor 1961 naar de Plantage Parklaan. Sinds 1998 heeft lijn 7 de voordien bereden route van lijn 6 overgenomen vanaf de Sarphatistraat via de 's-GravesandestraatOosterparkMuiderpoortstationInsulindewegMolukkenstraatJavaplein.

In 1989 werd lijn 7 verlengd via de Hoofdweg naar het Bos en Lommerplein ter vervanging van de rechtgetrokken lijn 13.

In 2003 werd lijn 7 vanaf het Mercatorplein verlegd via het in de normale dienst niet bereden deel van de Hoofdweg naar het Surinameplein. De keerlus op het Bos en Lommerplein werd verwijderd omdat de rotonde een T-kruising werd.

In 2004 werd lijn 7 vanaf het Mercatorplein weer teruggelegd naar het Bos en Lommerplein en verlengd via de Bos en Lommerweg, Burgemeester De Vlugtlaan en Slotermeerlaan naar het Sloterpark. Deze verlenging was een noodgreep: de keerlus op het Bos en Lommerplein was vervallen door wijziging van de verkeersituatie ter plaatse en de stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer stemde niet in met de aanleg van een nieuwe keerlus bij het metrostation Burgemeester De Vlugtlaan. Ook de optie van verlegging naar het circuit Antony Moddermanstraat vond geen doorgang gezien de aanlegkosten. Hierdoor vindt al jaren overbediening plaats, doordat tussen Bos en Lommerplein en Sloterpark twee tramlijnen rijden (7 en 14), en sinds 2006 ook nog op het grootste deel van het traject buslijn 21, waar met één tramlijn zou kunnen worden volstaan.

In 2004 nam lijn 14 de route van lijn 10 over op de route AlexanderpleinMauritskadeBorneostraatMolukkenstraat en verder weer naar Flevopark. Ook lijn 7 ging toen vanaf het Muiderpoortstation over de hele lengte van de Insulindeweg naar het Flevopark.

Hiermee kreeg lijn 7 nu dezelfde eindpunten als lijn 14: Flevopark en Sloterpark, maar de ene lijn (7) ging via het Leidseplein en Weesperplein, de andere (14) via de Dam en Artis. De lijnen 7 en 14 waren nu de langste tramlijnen van Amsterdam (12,5 km).

Op 12 oktober 2017 verdween lijn 7 uit de Witte de Withstraat en Jan Evertsenstraat en werd verlegd over de Postjesweg en Hoofdweg waarbij het traject door de Witte de Withstraat buiten gebruik werd gesteld.

Op 22 juli 2018, de dag dat de exploitatie op de Noord/Zuidlijn startte, werd lijn 7 vanaf het Leidseplein verlegd over de vroegere route van lijn 10 naar het Azartplein. Lijn 1 heeft vanaf het Leidseplein het traject naar het Muiderpoortstation overgenomen en lijn 3 heeft het traject overgenomen tussen het Muiderpoortstation en Flevopark.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tot 2017 reed tram 7 door de Witte de Withstraat. De hoek van de Jan Evertsenstraat / Witte de Withstraat was erg krap voor afbuigende trams. De boog van 90° was nauw bemeten; de Jan Evertsentraat heeft daar een versmalling. In de loop der jaren is menig auto klem komen te zitten tussen de tram en metalen paaltjes op het trottoir. In 1959 werd de boog verruimd waarbij de enkelsporige boog vanuit de Witte de Withstraat naar de Admiraal de Ruijterweg verdween. In de jaren 80 heeft men de verkeerssituatie zo aangepast dat er niet tegelijk een tram en een voertuig naast elkaar konden staan bij het stoplicht, voordat de tram rechts af kan slaan. Ook is de boog van de tram toen iets verruimd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tramlijn 7 (Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.