Tramlijn Haarlem - Leiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tramlijn Haarlem - Leiden
Tramlijn Haarlem - Leiden op de kaart
Totale lengte30 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorNZHSTM
Geopend
16 mei 1881 Leiden overweg – Hillegom (stoom)

29 juni 1881 Hillegom – Haarlem (stoom)

30 december 1932 vervanging door elektrische tram.
Gesloten2 januari 1949
Huidige statusopgebroken
Geëlektrificeerdja
Aantal sporen2
Traject
vSTR- lijn van Amsterdam Centraal
exv-SHI4l + vÜSTl
exv-SHI4+r +
lijn van Aalsmeer opgebroken
emvKRZouexdABZ+lrexmdKRZ tram  1   C  opgebroken
vBHFuexdHSTexdSTR 16,7 Haarlem
vÜSTuexdSTRexdKBSTe Beijnes 1891-1950
emvKRZo +
uexvSHI2gl- + uexvSTRr-
tram  2   3  opgebroken
vSTRr-STRuexvSTR lijn naar Uitgeest
lijn naar Zandvoort
ddSTRruexvSTR lijn van Rotterdam Centraal
uexvSTRr-SHI1r tram  4   C  opgebroken
uexHST Parklaan Haarlem
uexWBRÜCKE1 Nieuwe Gracht
uexHST Grote Markt Haarlem
uexABZg+r tram  5  opgebroken
uexHST Verwulft Haarlem
uexHST Proveniershuis Haarlem
uexWBRÜCKE1 Gasthuissingel
uexABZg+r tramlijn van Zandvoort opgebroken
uexHST Plein/Tempeliersstraat Haarlem
uexABZgl tramlijn naar Amsterdam opgebroken
uexHST Hazepaterslaan Haarlem
uexHST Kleine Houtweg Haarlem
uexHST 2,4 Den Hout Haarlem
uexHST Vijverlaan Haarlem
uexHST Willem de Zwijgerlaan Haarlem
uexHST Blauwe Brug Haarlem
uexHST Adriaan Pauwlaan Heemstede
uexHST Koediefslaan Heemstede
uexHST Julianalaan Heemstede
uexHST IJzeren Brug Heemstede
uexHST Postlaan Heemstede
uexHST Raadhuis Heemstede
uexHST Valkenburgerplein Heemstede
uexHST 6,3 Sportparklaan Heemstede
uexHST 6,6 Groenendaal Heemstede
uexHST Dr. Schaepmanlaan Heemstede
uexHST Glipperbrug Heemstede
uexHST Dageraad Bennebroek
uexHST Laan Bennebroek
uexHST Vogelenzang
uexSTR+GRZq grens Noord-Holland - Zuid-Holland
uexHST 10,6 Oosteinderbrug Hillegom
uexWBRÜCKE1 Oosteindervaart
uexHST Patrimonium Hillegom
uexHST Pastoorslaan Hillegom
uexHST Vosselaan Hillegom
uexHST Remise Hillegom
uexHST 12,1 Postkantoor Hillegom
uexHST Raadhuis Hillegom
uexHST Veenenburgerlaan Hillegom
uexHST Elsbroek
uexHST Steenfabriek Hillegom
uexHST Nagtegaal Lisse
uexHST Vreewijk Lisse
uexHST Guldemond Lisse
uexHST 17,0 Vierkant Lisse
uexHST Vuursteeg Lisse
uexHST Tuinbouwschool Lisse
uexHST Engelenbuurt Lisse
uexHST Voortlaan Lisse
uexHST Derde Poellaan Lisse
uexHST Sassenheim Noord
uexHST 20,7 Park Sassenheim
uexHST Bijdorp Sassenheim
uexHST Zuiderstraat Sassenheim
uexHST Terwegen Sassenheim
uexHST Warmonderdam Sassenheim
uexHST Spoorovergang Klinkenberg Sassenheim
uxmKRZ lijn Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal
uexHST 25,0 Postbrug Sassenheim
uexHST Groene Kerkje Oegstgeest
uexWBRÜCKE1 Oegstgeesterkanaal
uexHST Kerkbuurt Oegstgeest
uexHST Wijttenbachweg Oegstgeest
uexHST Toorenveltstraat Oegstgeest
uexHST Pastorie Oegstgeest
uexABZg+r tramlijn van Katwijk opgebroken
uexHST 28,0 Leidse Buurt Oegstgeest
uexHST Endegeest Oegstgeest
uexHST Terweepark Oegstgeest
uexHST Warmonderweg Oegstgeest
uexHST Pomona Leiden
uexHST Lijsterstraat Leiden
uexHST Tuinlust Leiden
uexABZg+r tramlijn van Den Haag opgebroken
uexHST Posthof Leiden
uexHST Poelbrug Leiden
uexHST Academisch ziekenhuis Leiden
uexSHI1l
vSTR+ldvSTRquxmdKRZvu lijn van Amsterdam Centraal
lijn van Weesp
vBHF-LdKBHFa-RuexdHST 30,0 Leiden
vSTRedSHI2g+luexdSHI2gr
dSTRvÜSTuexdSTR lijn naar Rotterdam Centraal
dSTRuexdSTR lijn naar Woerden
uexv-STR tramlijnen n. Haarlemmerstraat, Hoge Rijndijk & Scheveningen

De tramlijn Haarlem – Leiden, ook wel 'Bollenlijn' of 'Bollentram' genaamd, was een tramverbinding op normaalspoor door de Bollenstreek, die bestaan heeft van 1881 tot 1949.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De route was Haarlem (Station)HeemstedeDe GlipBennebroekHillegomArnoudLisseDe Engel / Engelenbuurt – SassenheimOegstgeest Kerkbuurt – Oegstgeest Leidse Buurt – Leiden (Stationsplein). De tramlijn was 30 kilometer lang.

Tot 30 december 1932 werd deze verbinding onderhouden met stoomtrams. Op die dag werd overgegaan op elektrische tractie. Sindsdien maakte de lijn deel uit van het net van de Blauwe Tram. Deze tramlijn door een indertijd betrekkelijk dunbevolkte streek heeft in de loop van zijn bestaan te kampen gehad met veel problemen. De vervoercijfers zijn altijd achtergebleven bij die van andere streektramlijnen in de omgeving van Haarlem en Leiden.

Stoomtractie (1881-1932)[bewerken | brontekst bewerken]

Remise van de stoomtram in Hillegom.
De stoomtram van Haarlem naar Leiden in de Haarlemmer Hout. 7 januari 1907.
Stoomtram in 1929 door de topdrukte in de Bollenstreek, aan het begin de gelijkvloerse kruising met de trein tussen Sassenheim en Oegstgeest.
Monument trambrug Bennebroek; 15 april 2020.

In het voorjaar van 1881 opende de NZHSTM (Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij), gevestigd te Hillegom, de 28 kilometer lange stoomtramlijn Haarlemmerhout – Leiden. Een rit duurde ca. 2:15 uur. De frequentie van de tram steeg in de loop der jaren van 4 ritten per dag naar een uurdienst. Naast reizigerstrams reden er ook speciale goederen- en veetrams.

De complete lijn was in amper een jaar tijd tot stand gekomen. De baan was grotendeels enkelsporig aangelegd, op de meeste plekken aan de oostzijde van de weg, en telde zes wisselplaatsen. Al snel na begin van de exploitatie bleek de baan te licht te zijn voor de zware stoomtrams. Regelmatig deden zich ontsporingen voor.

In 1884 ging de NZHSTM failliet, om meteen daarop opnieuw opgericht te worden onder dezelfde afkorting en met de toevoeging: 'Haarlem-Leiden'. Ook deze nieuwe NV, vanaf 1909 NZHTM geheten, leidde een kwijnend bestaan.

Elk jaar bereikte de tram gedurende het bollenseizoen een piek in het passagiersvervoer. Op zondagen met gunstig weer trokken de locomotieven soms wel een sleep van 12 rijtuigen door de Bollenstreek. Gedurende de rest van het jaar bleven de vervoercijfers achter bij de verwachtingen.

Elektrische tractie (1932-1949)[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste plannen tot elektrificatie van de Bollenlijn dateerden van 1907. In de jaren twintig kon de lijn de concurrentie met het opkomende busvervoer niet meer bolwerken. Vele stoomtramlijnen werden in die tijd opgeheven. Voor de Bollenlijn werd in 1932 uiteindelijk toch nog tot elektrificatie besloten van het 22 kilometer lange traject De Glip – Oegstgeest (op de rest van de lijn reden inmiddels al de elektrische stadstrams Haarlem - Heemstede en Oegstgeest - Leiden).

Daaraan ging een zeer moeizaam driehoeksoverleg vooraf tussen het Rijk, de gemeenten in de Bollenstreek en de NZHTM. De gemeenten langs de tramlijn waren voorstander van een dubbelsporige baan die waar mogelijk in het midden van de weg aangelegd zou worden. Het rijk vond deze oplossing te duur. Rijkswaterstaat vond zo'n baan bovendien hinderlijk voor het toenemende autoverkeer. Uiteindelijk kwam een weinig bevredigend compromis op tafel. De tramlijn zou 20 dubbelsporige trajectgedeelten krijgen met een totale lengte van 9 kilometer, en zou op verschillende plaatsen van de zijkant van de weg naar het midden verhuizen. Deze 'dronken tram van Rijkswaterstaat', zoals een criticus in 1932 schreef, zou in de 16 jaren van zijn bestaan veel ongelukken meemaken door zijn onoverzichtelijke baanligging.

De verbouwing van de lijn werd in het jaar 1932 in zes maanden tijd uitgevoerd. Op 30 december 1932 reden de eerste elektrische trams door de Bollenstreek. De busexploitatie werd beëindigd en nieuwe busconcessies werden niet meer verleend. De vervoercijfers stegen sterk ten opzichte van die van de stoomtram. De lijn Haarlem – Leiden werd in een halfuursdienst geëxploiteerd, met in de spits extra ritten Haarlem – Hillegom. Een rit Haarlem – Leiden duurde ca. 75 minuten. Een zekere faam verwierven de 'bollenzondagen' in april, wanneer er trams non-stop van Den Haag naar Lisse reden ten behoeve van toeristen. Voor deze trams dienden plaatsen gereserveerd te worden.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

De NZH exploiteerde de tramlijn met tien voor die tijd moderne 'tweelingstellen' van Beijnes, de gelede trams A601/602 - A619/620. Dit tramtype werd in 1931-'32 aangeschaft. De bouw van gelede trams werd ingegeven doordat de gemeente Haarlem geen langere trams dan 10 meter toeliet in de smalle straten in de Haarlemse binnenstad. De NZH nummerde elk deel van een tweelingstel apart. Tweelingdeel A was A601 genummerd, deel B A602 etc. Het waren de eerste elektrisch gelaste trams in Nederland met een gewicht van 30.500 kg en 4 motoren van elk 70 pk. De tram had één stroomafnemer op het oneven wagennummer en kon 46 passagiers zittend en 96 staand vervoeren.

Zoals bij interlokale trams gebruikelijk had het tramstel slechts twee schuifdeuren waar men een groot balkon aantrof. Hiervandaan kon men, door middel van één opstapje een groot of een klein passagierscompartiment bereiken. Alleen het grootste compartiment had luxe zitplaatsen met gerieflijke kunstlederen banken. Het oneven compartiment was 'niet roken' en het even 'roken'. De trams waren geschikt voor het trekken van één of meer aanhangwagens. Op deze 'Bollenlijn' gebeurde dat vaak met één of twee rijtuigen uit de B0 serie. Vanaf 1940 kwamen ook de rijtuigen ex-Gooise Tram van de series B10 en B20 achter deze gelede trams te rijden.

Na de opheffing van de lijn Haarlem – Leiden op 2 januari 1949 gingen deze trams naar de interlokale lijn Leiden – Katwijk. In het midden van de jaren vijftig trof men ze aan op de lijnen Leiden – Den Haag, Leiden - Katwijk en Den Haag – Leiden – Noordwijk. Na de opheffing van de lijnen naar Katwijk en Noordwijk in 1960 bleef Den Haag – Leiden over. Alle trams zijn in het najaar van 1961 gesloopt en er is er geen bewaard gebleven. In 2020 is in Haarlem de bouw van een rijvaardige replica begonnen. Zie "De Nieuwe Blauwe Tram".

Voor de spitsritten Haarlem – Hillegom, werden stadstrams uit Haarlem (motorwagenseries A300 en A350 en bijwagenserie B300) ingezet. Daarnaast werden vanuit Leiden soms extra ritten uitgevoerd met A/B200-, A/B400- en A/B500-materieel, dat echter niet in de Haarlemse binnenstad mocht komen en dus moest keren op het emplacement in de Haarlemmerhout.

Opheffing[bewerken | brontekst bewerken]

De Bollentram was na de Tweede Wereldoorlog de eerste lijn van de Blauwe Tram die werd opgeheven. NZH was een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen en voerde het beleid uit van president-directeur F.Q. den Hollander om de tram te vervangen door de bus, die flexibeler was en goedkoper in exploitatie. Wegbeheerder Rijkswaterstaat wilde al veel langer van de tram af. Op 2 januari 1949 reed de tram voor het laatst door de Bollenstreek. De sporen bleven nog liggen tot het bollenseizoen van dat jaar, omdat men vreesde dat de bussen het toeristenvervoer niet aan zouden kunnen. Dat bleek wel het geval te zijn. Daarna werd de baan snel gesloopt. De tweelingstellen werden ingezet op andere lijnen van de Blauwe Tram.

Bijzonderheden / herinneringen[bewerken | brontekst bewerken]

 • In de stoomtijd heeft de Bollentram nooit op Haarlems grondgebied gereden. De lijn begon bij de Haarlemmerhout, op enkele meters van de gemeentegrens van Heemstede met Haarlem. Dat punt was bereikbaar met de Haarlemse stadstram, die eindigde aan de andere kant van de grens. In de periode 1913-1922 breidde de stadstramlijn zich in zuidelijke richting uit en werd de stoomtramlijn telkens ingekort, totdat deze in 1922 zijn beginpunt kreeg in de buurtschap De Glip. Na invoering van de elektrische tram in 1932 werd het beginpunt van de Bollentram verplaatst naar station Haarlem. Er kwamen toen ook tussendiensten Haarlem (Soendaplein of Station) – Hillegom als verlenging van stadslijn 1.
 • In 1932 werd voor de elektrische tram een nieuwe route door Bennebroek aangelegd: een vrije baan door het Bennebroekerduin in plaats van de stoomtramroute door de dorpskern met een trambrug over de Bennebroekervaart. Deze brug bestaat nog en is het enige voorbeeld van herkenbare tram-infrastructuur van toen dat er nog is of herbouwd is op het hele NZH-net. Het is de enige herinnering aan deze lijn.
 • In Hillegom, in de omgeving van Treslong, bevond zich de remise van de stoomtram (afgebroken in 1935). De elektrische tram werd geëxploiteerd vanuit de remises Haarlem Soendaplein en Leiden Rijnsburgerweg.
 • Tussen Sassenheim en Oegstgeest kruiste de tram tot 1938 de Spoorlijn Haarlem – Leiden ter hoogte van Sikkens Lakfabrieken gelijkvloers. In dat jaar werd het Klinkenbergviaduct over het spoor in gebruik genomen, parallel aan de nieuwe Rijksweg 44. De helling omlaag daarna om onder de N44 door te gaan, naast het fietspad, is nu nog steeds herkenbaar.
 • In Leiden vertrok de tram in sommige perioden van het NZH-remisecomplex ten noorden van het NS-station, om vertraging te voorkomen bij het passeren van de drukke gelijkvloerse tram-treinkruising.
 • Buslijn 50/51 van NZH, vanaf 1999 Connexxion en vanaf 2012 buslijn 50 van Arriva, kan worden beschouwd als de opvolger van de tramlijn Haarlem – Leiden. Deze volgt in grote lijnen dezelfde route, maar bedient een ander deel van Heemstede, de nieuwe wijken van Hillegom en Lisse en Warmond.
 • Het fietspad langs het groene kerkje boven Oegstgeest ligt op de oude trambaan.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • L.J.P. Albers: De Blauwe tram van 1924-1961. Wyt, Rotterdam, 1971. ISBN 90-6007-572-2
 • J.J. van Helden: Voorlopers van de Blauwe tram. Wyt, Rotterdam, 1974. ISBN 90-6007-712-1
 • J.F. Smit: De geschiedenis van de Blauwe Tram: een eeuw streekvervoer van Scheveningen tot Volendam. Kluwer, Deventer, 1979. ISBN 90-201-1071-3
 • L.J.P. Albers: Tussen strand en Waterland. Kluwer, Deventer, 1981. ISBN 90-2011-071-3
 • J.C. de Wilde: Het trambedrijf van de NZH. Tussen Spaarnestad en Residentie. Kluwer, Deventer, 1985. ISBN 90-201-1754-8
 • A. van Kamp: De Bollenlijn: een rit met de blauwe tram van Haarlem naar Leiden. Hagenaar, Heiloo, 1999. ISBN 90-72721-07-1
 • D. van der Spek: NZH-Railatlas, in kaart, woord en beeld, van Scheveningen tot Volendam en Alkmaar, 1881-1961 Schuyt & Co., Haarlem, 1997. ISBN 90-6097-432-8
 • Stichting De Nieuwe Blauwe Tram: Deel 6 - Naar de bollen met de tram, Haarlem, 2023. ISBN 978 90 8301 755 6