TramPlus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tramplus)
Twee TramPlus-trams in Rotterdam-Zuid

TramPlus is een concept van de Rotterdamse tram (RET), ontstaan na de groeiende onzekerheid over het voortbestaan van de tram in de jaren negentig in de vorige eeuw. De metro van Rotterdam was een concurrent van de tram geworden.

Het TramPlus-plan voorziet in de ombouw van de belangrijkste lijnen naar TramPluslijnen, die een hogere kwaliteit bieden en een hogere gemiddelde snelheid kunnen halen. Er werden ook nieuwe TramPluslijnen gebouwd naar wijken die tot dan toe geen railverbinding hadden.

Alle TramPluslijnen (met uitzondering van lijn 2) hebben lijnnummers vanaf 20 gekregen. De eerste lijn volgens dit concept was lijn 20 over de nieuwe Erasmusbrug in 1996. Vooruitlopend op de komst van de nieuwe Citadis-trams werd een aantal ZGT-trams van de serie 701-750 verbouwd voor TramPlus.

TramPluslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Het TramPlus-netwerk bestaat anno 2019 uit zes lijnen:

Met uitzondering van de tramlijn 2 rijden alle TramPluslijnen via Rotterdam Centraal en Beurs.

Oorspronkelijk plan[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke plan uit 1994 voorzag in 14 TramPluslijnen met een totale lengte van 155 kilometer. Er zou hiervoor 38 kilometer nieuw spoor aangelegd worden, een investering van zo'n 1 miljard gulden. Het project zou in 2010 voltooid zijn en zou 2,5 keer meer tramreizigers tot gevolg hebben. Voor de exploitatie van TramPlus zouden 210 trams nodig zijn. De oorspronkelijke plannen zijn echter drastisch gewijzigd, slechts een klein deel van het oorspronkelijke plan is daadwerkelijk gerealiseerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]