Trams van Shanghai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste tram van Shanghai
Zhangjiang Tram
Songjiang Tram

De trams van Shanghai kennen een lange geschiedenis. In 1908 werd de eerste tramlijn van Shanghai geopend. In 1925 was het tramnetwerk op zijn grootst, en bestond het uit 14 routes met 328 tramvoertuigen. Eind jaren zestig raakte het tramnetwerk in verval, en in 1975 werd de laatste tramlijn gesloten.

Na de eeuwwisseling werd begonnen met het verkennen van de mogelijkheden voor het instellen van nieuwe tramlijnen. In 2010 werd de tram als vorm van openbaar vervoer opnieuw in Shanghai geïntroduceerd met de Zhangjiang Tram. Dit betrof een enkele tramlijn in Zhangjiang Hi-Tech Park in het stadsdeel Pudong. Eind 2018 werden er met de Songjiang Tram in het stadsdeel Songjiang twee nieuwe lijnen aan het tramnetwerk van Shanghai toegevoegd. Er rijden trams van het type Citadis X-05.[1]

De tram is op dit moment slechts een klein onderdeel van het openbaar vervoersnetwerk in Shanghai, dat verder bestaat uit de metro, bussen en trolleybussen, een Maglev en het begin van een regionaal treinnetwerk.