Tramway du Mont Blanc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tramway du Mont-Blanc)
De tandradbaan

De Tramway du Mont-Blanc (afgekort TMB) is een metersporige tandradbaan in de Franse Alpen in de regio Haute-Savoie. De lijn start in Le Fayet op een hoogte van 580 meter en bereikt via enkele tussenstations onderweg het eindstation Nid d'Aigle op 2372 meter hoogte. Hiermee is het het hoogste treinstation van Frankrijk.

Het oorspronkelijke plan was om de Aiguille du Goûter (3863 m) te bereiken. Echter, door de Eerste Wereldoorlog, financiële problemen en technische moeilijkheden kwam de lijn nooit verder dan Nid d'Aigle.

In 1904 begonnen de werkzaamheden voor de Tramway du Mont-Blanc. In 1907 werd het eerste deel tot de Col de Voza (1653 m) in gebruik genomen. In 1911 reed de tram tot aan de Bellevue (1800 m) en een jaar later bereikte het Nid d'Aigle. Sinds 1923 wordt de lijn ook in de winter gebruikt, echter alleen tot de Bellevue. In 1956 werd de lijn geëlektrificeerd met een bovenleiding waarop 11 kV op 50 Hz AC staat.

In juli 2010 sloten de plaatselijke autoriteiten uit voorzorg het laatste deel van de lijn en werd het eindpunt van Nid d'Aigle naar Mont Lachat verplaatst, enkele honderden meters terug tot het einde van dat zomerseizoen. Deze voorzorgsmaatregel werd genomen vanwege een gletsjermeer dat een aantal wetenschappers tijdens een routinecontrole onder de dichtbij zijnde Tête Rousse gletsjer hadden ontdekt, dat dreigde te exploderen door de opbouwende druk van het water. In 1892 explodeerde op dezelfde gletsjer een gletsjermeer wat aan 175 mensen het leven kostte in het lager gelegen dal van Saint-Gervais-les-Bains. Om een dergelijke ramp te vermijden boorde men gaten in de gletsjer om zo het water eruit te kunnen pompen wat de druk verlichtte.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 juli 2023 vond vanuit de locatie van het dalstation een uitzending van de Avondetappe 2023 plaats.


Foto's[bewerken | brontekst bewerken]