Tramweg-Maatschappij De Meijerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tramweg-Maatschappij De Meijerij
Oprichting 7 januari 1896
Opheffing 1934
Oorzaak einde Fusie tot BBA
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Eindhoven
Producten stoomtram
Sector Openbaar vervoer
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Tramweg-Maatschappij De Meijerij (TM) is een voormalig trambedrijf uit Noord-Brabant. De maatschappij werd op 7 januari 1896 opgericht.

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Meteen na de oprichting werd begonnen aan een tramlijn tussen Veghel en Reusel. In Reusel zou de lijn aansluiten op de Belgische lijn naar Turnhout. Op 1 juli 1897 reed de eerste stoomtram over de lijn tussen Eindhoven en de grens. Op 18 augustus van dat jaar werden ook de lijnen Eindhoven - Sint-Oedenrode en Sint-Oedenrode - Veghel geopend.

In 1906 nam de maatschappij de Tramwegmaatschappij Sint-Oedenrode - 's-Hertogenbosch (OH) over, waardoor het net werd uitgebreid met de tramlijnen Sint-Oedenrode - 's-Hertogenbosch en Sint-Michielsgestel - Vught.

In de Tramstraat in Eindhoven werd een remise gebouwd om beide lijnen te kunnen exploiteren. De lijnen naar Reusel en Veghel vertrokken allebei vanaf dit emplacement, waardoor de lijnen geen doorgaande verbinding met elkaar vormden.

De maatschappij bestond tot 1934. Daarna fuseerde ze met vijf andere Brabantse trambedrijven tot Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten. Ondertussen werd de tram vervangen door de autobus en voor 1940 werden alle tramlijnen opgebroken.