Transantarctisch Gebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Transantarctisch Gebergte
Hoogste punt Mount Kirkpatrick (4528 m)
Lengte 3500 km
Breedte 30 km
Locatie Antarctica
Coördinaten 85° 0′ ZB, 175° 0′ WL
Transantarctisch Gebergte (Antarctica)
Transantarctisch Gebergte
Foto's
Transantarctisch Gebergte
Het Transantarctisch Gebergte in noordelijk Victorialand
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Transantarctisch Gebergte is een bergketen in Antarctica die het continent in tweeën deelt. Het gebergte heeft een totale lengte van ongeveer 3.500 kilometer, en is daarmee de op vier na langste bergketen ter wereld. De hoogste top is Mount Kirkpatrick met een hoogte van 4.528 meter. De benaming "Transantarctisch Gebergte" (Engels: Transantarctic Mountains) werd in 1962 gekozen op advies van het Amerikaanse Advisory Committee on Antarctic Names (US-ACAN) en is internationaal geaccepteerd als de benaming voor dit gebergte.

Het gebergte strekt zich uit langs de gehele lengte van Antarctica, van de Rosszee naar de Weddellzee. De bergketen omvat ook een aantal kleinere bergketens ten westen van de Rosszee en ten westen en zuiden van het Ross-ijsplateau. Het kleinere gebied ten westen van de bergketen (aan de Stille Oceaan-kant) wordt West-Antarctica genoemd, en het grotere gebied ten oosten van de bergketen (aan de Indische Oceaan-kant) wordt Oost-Antarctica genoemd. Dit gebruik wordt door sommigen gezien als eurocentrisme, en de termen Klein- en Groot-Antarctica worden daarom soms ook gebruikt.

Het Transantarctisch Gebergte is ongeveer 65 miljoen jaar oud, veel ouder dan andere bergketens op Antarctica, die voornamelijk vulkanisch van oorsprong zijn. De bergen bestaan voornamelijk uit zandsteen en doleriet, dat zich ongeveer 400 miljoen jaar geleden gevormd heeft.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]