Transavia (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Transavia.com)
Ga naar: navigatie, zoeken
Transavia
Logo
IATA

HV

ICAO

TRA

Roepletters

Transavia

Een Boeing 737-800 van Transavia
Een Boeing 737-800 van Transavia
Opgericht 1965 (als Transavia Limburg N.V.)
Eerste vlucht 16 november 1966
Hubs Luchthaven Schiphol
Groningen Airport Eelde
Rotterdam The Hague Airport
Eindhoven Airport
Flughafen München Franz Josef Strauß
Vloot 37
Bestemmingen 88
Frequentflyer-programma Flying Blue
Moederbedrijf Air France-KLM
Hoofdkantoor Schiphol-Oost, Nederland
Website transavia.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Transavia (formele benaming: Transavia Airlines CV) is een Nederlandse lagekostenluchtvaartmaatschappij en chartermaatschappij. De maatschappij maakt onderdeel uit van de Air France-KLM-groep en gebruikt Schiphol, Rotterdam, München en Eindhoven als thuishavens.[1] Transavia voert daarnaast een aantal lijndiensten en charters uit vanaf Groningen. Op 8 juli 2016 maakte Transavia via de regionale krant De Stentor bekend vanaf 2018 ook vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen. Transavia vliegt voornamelijk binnen Europa en Noord-Afrika.

Transavia heeft in Frankrijk een zustermaatschappij, Transavia France genaamd.

Geschiedenis[bewerken]

Transavia[bewerken]

Transavia Boeing 737 (oude livery)
Building Triport III - Kantoor van Transavia

Transavia is eind 1965 opgericht door een Belgische en een Schotse particulier onder de naam Transavia Limburg N.V. en had destijds Maastricht Aachen Airport als thuisbasis. Op 3 januari 1966 verleende het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vergunning voor het uitvoeren van chartervluchten vanaf de luchthavens Beek en Zestienhoven. In het voorjaar van 1966 werden alle aandelen overgenomen door de Amerikaanse maatschappij Boreas Corporation uit Florida, die in juni 1966 John Block aanstelde als algemeen directeur. Block was ook betrokken bij Martinair en heeft later Air Holland opgericht.

Op 14 november 1966 werd aan Transavia een chartervergunning verleend om vanaf Schiphol te vliegen. De eerste commerciële vlucht vond op 16 november van dat jaar plaats onder de nieuwe naam Transavia Holland, waarbij het Nederlands Dans Theater en het Nederlands Balletorkest van Amsterdam naar Napels werden vervoerd. Eind 1966 had Transavia Holland de beschikking over drie DC-6 toestellen met een kleurenschema dat was ontworpen door Thijs Postma.

In de jaren daarna groeide het bedrijf uit tot een grote speler in de Nederlandse markt met een aandeel van 45% in het vakantieverkeer. In de vloot kwamen ook de eerste jets, de Caravelles en later de Boeing 707 en 737, en ook werden intercontinentale bestemmingen aangedaan zoals Iran, New York, Boston, Sydney, Biafra, DDR, India, Kenia, Brazilië. Tot 1977 vloog de maatschappij met haar Boeing 707-vloot trans-Atlantische routes in opdracht van derden en vond vrachtvervoer plaats. Transavia had al sinds 1968 landingsrechten op New York voor zowel personen- als vrachtvervoer. In 1974 is overwogen om drie stuks DC-10 30CF aan te schaffen. Als gevolg van de oliecrisis van 1973 is dit niet doorgegaan.

Sinds de jaren tachtig is de maatschappij vooral actief als chartermaatschappij in Europa en omstreken. Tot 1986 heette het bedrijf N.V. Transavia Holland. Daarna werd de naam Transavia Airlines omdat het zich meer ging toeleggen op lijndiensten, met als eerste een dienst op London Gatwick. Ook steeds meer vakantiebestemmingen werden volgens een vaste dienstregeling aangevlogen waarmee de basis voor het huidige netwerk werd gelegd. De vloot werd gestandaardiseerd op de Boeing 737, waarvan in 1986 ook de eerste Boeing 737-300 in gebruik werd genomen.

Ook de eigenaren veranderen door de jaren heen. In 1972 nam de KNSM (voorloper van Nedlloyd) een aantal aandelen van de Boreas Corporation over. KNSM zag Transavia Airlines als alternatief voor de stop te zetten passagierslijndiensten per schip. Successievelijk breidde de KNSM het belang in Transavia uit, tot het in 1977 100% eigendom was van de KNSM. In 1988 verkocht Nedlloyd 40% van haar aandelen aan KLM en 20% aan de Heeswijkgroep, bestaande uit AMEV, NORO en Kempen & Co. In 1991, het jaar waarin Transavia 25 jaar bestond, besloot de Nedlloyd groep haar restaandeel van 40% aan KLM te verkopen. Transavia werd daardoor een dochteronderneming van KLM. Tot 2003 bezat de Nationale Investeringsbank (NIB) nog 20%, maar sinds dat jaar is Transavia een 100% dochter van Air France-KLM.

In december 2004 werd de naam van Transavia Airlines veranderd in transavia.com. De maatschappij ging zich steeds meer toeleggen op het zelf verkopen van tickets via internet, waardoor de website transavia.com een belangrijk gezicht is geworden voor het bedrijf. Hiermee schoof Transavia ook verder richting het lowcostmodel, na de eerste experimenten onder de Basiq Air-noemer. In 2007 werd dit model ook geïntroduceerd in Frankrijk, als transavia.com France, in samenwerking met Air France. In 2008 volgde een Deense versie, maar die was minder succesvol en werd in april 2011 opgeheven.

In 2006 kreeg transavia.com een nieuwe huisstijl. Het cabinepersoneel kreeg nieuwe uniformen, ontworpen door Broeckmans, het cockpitpersoneel nieuwe uniformen ontworpen door Oger. De vliegtuigen kregen een nieuw uiterlijk en interieur, beide ontworpen door ontwerpbureau Landor.

In januari 2015 werd opnieuw een nieuwe huisstijl geïntroduceerd. De veranderingen bestaan onder andere uit een nieuw uiterlijk voor de vliegtuigen, een naamswijzing (van transavia.com naar 'gewoon' Transavia) en een nieuw logo. Het eerste vliegtuig dat de nieuwe beschildering draagt is de PH-HZE. Verder werd bekendgemaakt dat Transavia wil groeien in Europa. De vloot moet geleidelijk groter worden en over vijf jaar wil Transavia 10 miljoen passagiers per jaar vervoeren. Tevens willen ze dan 1 miljard euro omzet behalen.

Synergie transavia.com - KLM - Martinair[bewerken]

In februari 2009 werd bekendgemaakt dat moedermaatschappij KLM onderzoek deed naar mogelijke synergie voordelen tussen transavia.com en Martinair. De studie ging uit van onafhankelijke AOC, CAO en bedrijfsvoeringen. Het onderzoek heeft onder andere geresulteerd in een gezamenlijk nieuw hoofdkantoor op Schiphol-Oost.

Franse zuster[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Transavia France voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Air France en transavia.com maakten in juni 2006 in Parijs bekend dat onder de naam transavia.com France een nieuwe Franse luchtvaartmaatschappij zou worden opgericht. Deze nieuwe luchtvaartmaatschappij werd een zelfstandige onderneming binnen Air France-KLM. De nieuwe maatschappij heeft een opzet en uitstraling die identiek is aan die van de Nederlandse maatschappij. Air France nam deel voor 60%, transavia.com voor 40%. Het Franse Transavia levert de vliegtuigen, inclusief bemanning, alsmede het management; Transavia in Nederland verzorgt de inhoudelijke en operationele expertise op het gebied van exploitatie van een lowcostlijndienst- en chartermaatschappij. De nieuwe luchtvaartmaatschappij opereert sinds juni 2007 vanaf Parijs-Orly.

Basiq Air[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Basiq Air voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Naast het reguliere vakantievervoer had transavia.com een dochteronderneming, Basiq Air, opgericht, die goedkope lijndiensten aanbood naar populaire bestemmingen in Europa (onder meer Londen en Barcelona). Basiq Air had Rotterdam The Hague als thuisbasis, maar voerde ook vluchten uit vanaf Schiphol. Zowel de toestellen als de bemanningsleden waren afkomstig van het moederbedrijf. In januari 2005 werden alle Basiq Air-activiteiten opgenomen in het transavia.com-concept.

Transavia Denmark[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Transavia Denmark ApS voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Transavia heeft ook enkele jaren een Deense tak gehad, met Kopenhagen als thuisbasis. Na het faillissement van de Deense luchtvaartmaatschappij Sterling Airlines zag transavia.com de mogelijkheid om zich op de Deense markt te richten. De nieuwe maatschappij kreeg een opzet identiek aan die van de Nederlandse maatschappij. Op 6 november 2008 werd begonnen met chartervluchten voor een grote Deense touroperator vanaf de luchthavens Billund en Kopenhagen. Vanaf 8 december startte Transavia Denmark ApS lijndiensten met twee vliegtuigen vanaf Kopenhagen naar tien bestemmingen. In het winterseizoen 2009/2010 bood Transavia Denmark ApS lijndiensten aan naar Málaga, Barcelona, Palma de Mallorca, Chania (Kreta), Montpellier, Nice, Rome, Napels en Pisa. De Deense tak bleek echter niet winstgevend genoeg en begin april 2011 werden de activiteiten in Denemarken stopgezet.

Transavia Europe[bewerken]

Medio 2014 maakte Air France-KLM plannen bekend over de opbouw van een lagekostenluchtvaartmaatschappij, onder de naam Transavia Europe.[2] Deze prijsvechter wordt ook buiten de thuismarkten Frankrijk en Nederland actief en kan beter concurreren met Ryanair en EasyJet.[2] De plannen leidden tot een staking van twee weken door de piloten van Air France, zij vreesden voor hun arbeidsvoorwaarden en dat de groei van Transavia France ten koste zou gaan van de werkgelegenheid bij Air France.[2] In december 2014 stemde een meerderheid van de Air France-piloten alsnog voor een uitbouw van de huidige vloot van Transavia France van 14 toestellen tot 21 in de zomer van 2015 en 37 in 2019.[2] Het is uiteindelijk de intentie de vloot uit te breiden tot 100 toestellen. De Air France-piloten die voor Transavia France gaan vliegen behouden hun Air France-contract en hun positie op de senioriteitslijst.[2]

München[bewerken]

In maart 2016 opende een basis in München (Duitsland). Dit als onderdeel van het Transavia Europe Plan. Op Flughafen München Franz Josef Strauß zijn vier Boeing 737-800-vliegtuigen van Transavia gestationeerd. Er worden vluchten verzorgd naar achttien verschillende bestemmingen in Italië, Spanje, Portugal, Denemarken, Kroatië, Marokko, België, Frankrijk en Nederland. Naast populaire vakantiebestemmingen als Palma de Mallorca, Faro, Palermo en Marrakech gaat het ook om zakelijke bestemmingen als Verona, Kopenhagen, Brussel. Eind mei 2016 volgt een binnenlandse bestemming: de eerste lagekostenvliegverbinding tussen München en Berlijn.[3] Voor de toestellen op München Airport zet Transavia grotendeels Duitse piloten en cabinepersoneel in. De vestiging in München wordt vanuit Nederland bestuurd en de vluchten worden onder de Nederlandse AOC (Air Operator Certificate) van Transavia uitgevoerd.[4][5]

Op 13 februari 2017 werd bekend dat Transavia de operatie in München eind oktober 2017 gaat beëindigen. De vier Boeing 737-800's die in München staan gestationeerd worden teruggehaald naar Nederland. [6]

Vloot[bewerken]

Vloot van Transavia
(eind februari 2017)[7][8]
Type Aantal Stoelen per toestel
Boeing 737-700 8 149
Boeing 737-800 29 189
Totaal 37

In 2015 bestelde Transavia twintig Boeings 737-800, waarvan 3 opties. Tien toestellen zijn bedoeld voor Transavia en tien voor Transavia France. Het eerste toestel van deze bestelling is in februari 2016 afgeleverd. De toestellen, met elk 189 stoelen, zijn bedoeld als uitbreiding van de vloot. Het aantal Nederlandse toestellen in eigen bezit groeit hiermee tot 40 in 2019.

In de zomerdienstregeling 2016 had Transavia volgens VNConline 27 toestellen in Amsterdam (piek 28), 5 in Rotterdam, 6 in Eindhoven en 2 in München (vanaf juni 4 toestellen).

In het verleden vloog Transavia met de Douglas DC-6, Caravelle, Boeing 707-320, Boeing 737-200, Boeing 737-300, Boeing 757-200 en Airbus A300-B4.

Reclame Code Commissie versus Transavia[bewerken]

Zoals het geval was met andere lowcostmaatschappijen kwam ook Transavia diverse malen negatief in het nieuws naar aanleiding van advertentiecampagnes waarin tarieven werden genoemd zonder luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen. Consumenten voelden zich misleid door de advertenties, maar de rechtbank stelde hen daarin niet in het gelijk. De luchtvaartmaatschappij onderschrijft inmiddels de richtlijnen voor advertenties die in 2007 ingingen, waarin gesteld wordt dat tarieven voortaan alleen nog maar inclusief alle toeslagen mogen worden genoemd. Op 18 april 2012 tikte de Reclame Code Commissie Transavia Airlines C.V. op de vingers vanwege misleidende voorwaarden/informatie op haar website aangaande vergoedingen bij vertraging EC Verordening 261/2004. Transavia ging hiertegen in beroep.

Leiding[bewerken]

President-directeuren 1966 tot heden[bewerken]

Huidige directie[bewerken]

  • Mattijs ten Brink - algemeen directeur
  • Dirk Neelis - financieel directeur
  • Erik-Jan Gelink - commercieel directeur
  • Petra de Ruiter - operationeel directeur

In het nieuws[bewerken]

  • In september 1974 vond een gijzelingsactie plaats in de Franse ambassade in Den Haag. De actie werd beëindigd met een vrijgeleide voor de gijzelnemers die door een Transavia-bemanning (met Pim Sierks als gezagvoerder) naar Damascus werden gevlogen.
  • Op 22 september 2009 werd Transavia-piloot Julio Poch in het Spaanse Valencia gearresteerd. Poch is een Nederlander van Argentijnse afkomst. Argentinië had een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens de Vuile Oorlog, onder de militaire dictatuur in Argentinië.