Transdev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Transdev
Transdev
Algemene informatie
Sleutelfiguren Transdev Nederland Holding N.V. bestaat uit Pier Eringa (CEO)
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie

Transdev SA is een internationaal opererend openbaarvervoerbedrijf uit Frankrijk.

In Frankrijk is Transdev onder andere eigenaar van de stadsvervoerbedrijven van Straatsburg, Grenoble, Nantes, Montpellier, Orléans en Valenciennes. Buiten Frankrijk exploiteert Transdev bussen in Londen (in opdracht van Transport for London). In Nottingham (Nottingham Express Transit), Porto en Melbourne exploiteert Transdev trams. In 2007 heeft een consortium van het Franse Transdev en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) een bod gedaan om 66% van de aandelen van het Nederlandse vervoerbedrijf Connexxion over te nemen. Transdev heeft toen ook de plicht op zich genomen om aan het eind van 2012 de resterende 33% aandelen van de Nederlandse staat te kopen.

In 2003 had Transdev 18.096 mensen, 7239 bussen en 455 trams in dienst en behaalde het bedrijf een omzet van 582 miljoen euro's. Transdev was tot 2002 volledig eigendom van Caisse des Dépôts et Consignations (CDC), de publieke investeringsmaatschappij van de Franse staat.

In 2002 is Transdev een samenwerkingsverband aangegaan met de Parijse stadsvervoerder RATP. De RATP heeft sindsdien een belang van 25% in Transdev en Transdev heeft een belang van 25% in RATP Développement. De overige aandeelhouders van Transdev zijn Caisse des Dépôts (26%) en de Italiaanse bank Sanpaolo IMI (7%) en Veolia Environnement (42%)

Op 25 juli 2009 werd voor het eerst gesproken over een mogelijk fusie tussen Transdev en Veolia Transport.[1] Op initiatief van de SP werd op 8 februari 2011 dit plan tegengehouden door de Nederlandse Tweede Kamer wegens het feit dat het nieuw gevormde bedrijf dan 80% van het stads- en streekvervoer per bus in Nederland zou exploiteren.

Op 4 maart 2011 werd bekendgemaakt dat de fusie toch doorgaat en dat Connexxion en Veolia Transport blijven bestaan, die dochterondernemingen worden van Veolia Transdev.[2] In maart 2013 werd bekendgemaakt dat Transdev weer een zelfstandig bedrijf zou worden en dat Veolia Environnement hun vervoerstak zou verkopen. Eén van de oorzaken zijn de financiële problemen na de fusie. Transdev is van plan om uit 10 van de 27 landen te verdwijnen. In Nederland zal Veolia Transport Nederland worden verkocht, maar Connexxion zal blijven bestaan.

In december 2018 werd bekend dat topmannen Bart Schmeink en Eric van Eijndhoven, respectievelijk algemeen directeur en directeur OV, beide Transdev zouden gaan verlaten. Bart Schmeink start op 1 juni 2019 als Strategic Director bij de Brabantse bussenfabrikant Ebusco.[3]

De huidige ProRail-topman Pier Eringa gaat vanaf 1 september 2019 aan de slag als CEO van Transdev Nederland, het moederbedrijf van onder andere Connexxion en Hermes.[4]

Externe link[bewerken]