Transductie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Transductie kan verwijzen naar:

  • Transductie (biofysica), de overdracht van energie van een donorelektron naar een receptorelektron, waarbij de energieklasse verandert.
  • Transductie (genetica), de overdracht van viraal, bacterieel, of zowel bacterieel als viraal DNA van de ene cel naar een andere, waarbij gebruik wordt gemaakt van een bacteriofaagvector. De overdracht kan met een willekeurige DNA-marker beginnen.

Gespecialiseerde transductie werkt hetzelfde als transductie, maar is gelimiteerd tot specifieke locaties in de DNA-streng.

  • Transductie (fysiologie), het transport van stimuli naar het zenuwstelsel of dat wat er plaatsvindt wanneer vele sensoren in het lichaam fysische signalen uit de omgeving omzetten in gecodeerde signalen, die naar het centrale zenuwstelsel worden gestuurd.
  • Transductie (psychologie), redenering van specifieke gevallen tot gewone gevallen, typisch gebruikt bij kinderen tijdens hun ontwikkeling.
  • Signaaltransductie, alle processen waarbij een biologische cel een signaal of prikkel, van welke aard dan ook, omzet in een andere soort signaal of prikkel.
  • Een proces waarbij een transductor een bepaald type energie omzet in een ander type energie.
  • Transductie (neuroscience), de omzetting van fysische signalen uit de omgeving van de zintuigen in gecodeerde neurale signalen naar het centrale zenuwstelsel.


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Transductie of met Transductie in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Transductie inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Transductie en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.