Transfobie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Transfobie is de angst voor transmensen en transseksualiteit, alsmede het vijandig en discriminerend gedrag dat uit dit gevoel voorkomt. Transfobie uit zich bijvoorbeeld in verbaal, fysiek geweld, verkrachting en ontkenning van asielrecht.[1]

Transfoob gedrag komt voort uit de vooronderstelling dat men het eigen gender niet zelf mag (of kan) definiëren. Deze opvattingen zijn wijd verspreid en in vele landen ook in wetten vertaald en/of religieus onderbouwd. Enerzijds ligt transfobie dus verankerd in cultuur en maatschappij, maar anderzijds ook in de psychologie.

Nochtans komt het begrip niet uit de psychiatrie. Het fenomeen wordt wel onder de aandacht gebracht door transgenderactivisten en -theoretici. De term is ontstaan naar analogie van homofobie, lesbofobie en bifobie. Deze begrippen worden parallel aan seksisme en racisme gebruikt, maar leggen de nadruk op de irrationele basis van de betreffende discriminaties.

Hoewel men in Engelstalige landen vaak van lgbt (Lesbian - Gay - Bi - Trans) spreekt, betekent dit niet dat transfobie in deze gemeenschap niet voorkomt.

Transfobie is een vorm van genderisme.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]