Transkaukasische Federatieve Republiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Закавказская демократическая федеративная республика
 Voorlopige Regering (Rusland)
 Transkaukasische Comité
1918 Republiek Armenië (1918-1920) 
Democratische Republiek Azerbeidzjan 
Democratische Republiek Georgië 
Flag of the Transcaucasian Federation.svg
Kaart
Russia Caucusus 1882.jpg
Algemene gegevens
Hoofdstad Tblisi
Regering
Regeringsvorm Republiek
Geschiedenis
- 24 februari 1918
- 28 mei 1918

De Transkaukasische Democratische Federatieve Republiek (TDFR) (Russisch: Закавказская демократическая федеративная республика (ЗКДФР), Zakavkazskaja demokratitsjeskaja federativnaja respoeblika (ZKDFR)) ook bekend als Transkaukasische Federatie was een staat in Transkaukasië die slechts enkele maanden bestond. Het grondgebied omvatte het moderne Armenië, Azerbeidzjan en Georgië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Februarirevolutie vestigde de Voorlopige Russische regering het Speciale Transkaukasische Comité om het gebied te regeren. Na de Oktoberrevolutie werd dit vervangen door de Transkaukasische Republiek en het Transkaukasische Commissariaat.

De Georgische mensjewiek Nikolaj Tsjcheidze was de eerste voorzitter van het parlement. Dit parlement verklaarde de republiek onafhankelijk op 24 februari 1918. Op 26 mei 1918 verklaarde de Democratische Republiek Georgië zich onafhankelijk en werd de federatie opgeheven. De Democratische Republiek Armenië en de Democratische Republiek Azerbeidzjan volgden twee dagen later.