Hoekgetrouwe cilinderprojectie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Transversale Mercatorprojectie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Transversale Mercatorprojectie
MercTranSph enhanced.png
Gunstige eigenschap hoekgetrouw
Niet-geometrische bewerkingen zie Mercatorprojectie
Geometrische constructie
Oorsprong n.v.t.
Vorm van het projectievlak cilinder
Positie van het projectievlak transversaal (rakend aan meridiaan)
Rakend/snijdend rakend
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De hoekgetrouwe cilinderprojectie is een kaartprojectie met als belangrijk speciaal geval de Mercatorprojectie.

Een ander speciaal geval is de transversale Mercatorprojectie, waarbij de cilinder niet raakt aan de evenaar maar aan een paar meridianen, in het voorbeeld hiernaast aan de nulmeridiaan en (in het verlengde daarvan) de meridiaan van 180 graden.

We hebben hier te maken met dezelfde drie onderling loodrechte grootcirkels die het aardoppervlak verdelen in 8 gelijke boldriehoeken (volgens het patroon van een octaëder). Deze worden hier net als bij de projectie met de cilinderas door de polen weergegeven als 8 rechthoeken, waarvan steeds één zijde in het oneindige ligt en een punt voorstelt. Welke hoek van de boldriehoek als oneindig verre zijde wordt voorgesteld verschilt echter steeds. Daarmee samenhangend worden de overige meridianen (waarvan de helften lopen van een hoekpunt naar de tegenoverliggende zijde van een van de genoemde boldriehoeken) en de parallellen (waarvan de kwarten lopen van een zijde naar een andere zijde van een van de genoemde boldriehoeken) in de Mercatorprojectie als rechte lijnen en in de transversale Mercatorprojectie als kromme lijnen voorgesteld.

De Transversale Mercatorprojectie is zoals gezegd hoekgetrouw, maar, anders dan de gewone Mercatorprojectie, niet richtinggetrouw. Zoals bij de Mercatorprojectie de poolgebieden maar voor een deel worden weergegeven, en ze voor zover ze erop staan sterk vergroot worden weergegeven, zo geldt dat in het voorbeeld voor de gebieden rond 0° NB 90° WL (links van de kaart, de Galapagoseilanden die hier zijn vallen buiten de kaart) en 0° NB 90° OL (rechts van de kaart, ten westen van Sumatra; Simeulue is het dichtst bij, en wordt dus het meest vergroot weergegeven).

Chili en omgeving (70 graden WL) van de evenaar tot de zuidpool

Transversale Mercatorprojecties zijn vooral geschikt voor landen die uitgestrekt zijn in Noord-Zuidelijke richting en juist smal in Oost-Westelijke richting, zoals Chili. Kiest men een meridiaan waaraan de cilinder raakt in het midden van zo'n land, dan zijn de schaalvervormingen minimaal.

Soldnersysteem[bewerken]

op deze kaart staan alle nulpunten van het Duitse Soldnersysteem

Voordat Duitsland overging op het Gauss-Krügersysteem werd door de Pruisische kartografische dienst het Soldnersysteem gebruikt: een system van 40 transversale mercatorprojecties met de meridiaan van 40 grote steden als centrale meridiaan.

Zie ook[bewerken]