Trapeziumdraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trapeziumdraad

Trapeziumdraad is een schroefdraadvorm die gemaakt is om bewegingen uit te voeren. In tegenstelling tot normale schroefdraad welke is bestemd om zaken met elkaar te verbinden.

Het meest voorkomend is dat trapeziumdraad draaiende bewegingen omzet in heen- en weer gaande bewegingen. Hierbij kan zowel een moer worden aangedreven waardoor een spindel gaat bewegen of de spindel wordt aangedreven en de moer gaat bewegen. Trapeziumdraad bestaat in verschillende diameters waarbij de reeks van 12x3 mm tot 60x9 mm het meest voorkomen.

De vorm van de trapeziumdraad is vastgelegd in de DIN103. De draad heeft een tophoek van 30 graden en is afgeknot op de top. De algemene aanduiding is of indien meergangig .

Bijvoorbeeld TR30x6 Rh betekent rechtse draad met een buitendiameter van 30mm bij een spoed 6mm (spoed is de verplaatsing per omwenteling) TR20x8(P4)Lh is een dubbelganggige draad met een spoed van 8mm met een profiel gelijk aan spoed 4 Lh is linkse draad. Indien geen draairichting (Rh/Lh) wordt aangegeven wordt een rechtse draad verondersteld. De kerndiameter is ongeveer gelijk aan de buitendiameter minus het spoedprofiel. Voorbeeld TR30x6 heeft een kern van 24mm. Voorbeeld TR20x8(P4) heeft een kern van 16mm [1]

In Nederland is trapeziumdraad bij verschillende handelsondernemingen te koop. Op kleine schaal zijn er diverse bedrijven die de moeren maken. In Nederland is maar 1 fabrikant die zich volledig heeft gespecialiseerd in de productie en verkoop.