Traumacentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een traumacentrum is in Nederland een ziekenhuis waar 24 uur per dag bepaalde specialisten, betrokken bij de traumazorg aanwezig of oproepbaar zijn. Hierdoor kunnen patiënten met ernstige letsels altijd deskundig worden geholpen. De capaciteit van de centra is in eerste instantie bedoeld voor patiënten met zeer ernstige letsels waarvoor bij de eerste behandeling specialistische zorg nodig is. Overige slachtoffers worden op de spoedeisende hulpafdelingen van andere ziekenhuizen geholpen.

De eisen voor een traumacentrum zijn dat 24 uur per dag het volgende beschikbaar is:

De meerwaarde van een traumacentrum bestaat uit de extra ervaring en kennis met de meer uitgebreide letsels zoals hersenletsel, bekkenletsel of combinatieletsels (multitrauma of polytrauma genoemd). Door de behandeling van dit soort letsels te centraliseren kunnen betere resultaten worden bereikt (literatuurverwijzing?). Daarnaast hebben traumacentra een rol in het vergaren en verspreiden van kennis op het gebied van traumazorg en spelen ze ook een bijzondere rol bij rampomstandigheden.

In België bestaat er momenteel geen systeem van traumacentra. Patiënten met ernstige verwondingen worden in België opgevangen op de conventionele spoedgevallendiensten.

Locaties[bewerken]

In Nederland zijn op dit moment elf traumacentra waarbinnen soms meerdere ziekenhuizen samenwerken. Deze elf centra zijn aangewezen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ieder academisch ziekenhuis werkt samen in een traumacentrum.

Traumacentra in Nederland:

Externe link[bewerken]