Traumacentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een traumacentrum is in een ziekenhuis waar 24 uur per dag bij traumazorg betrokken specialisten aanwezig of oproepbaar zijn. Hierdoor kunnen patiënten met ernstige letsels altijd worden geholpen. De capaciteit van de centra is in eerste instantie bedoeld voor patiënten met zeer ernstige letsels waarvoor bij de eerste behandeling specialistische zorg nodig is. Overige slachtoffers worden op de spoedeisendehulpafdelingen van andere ziekenhuizen geholpen.

De eisen voor een traumacentrum zijn dat 24 uur per dag het volgende beschikbaar is:

De meerwaarde van een traumacentrum bestaat uit de extra ervaring en kennis met de meer uitgebreide letsels zoals hersenletsel, bekkenletsel of combinatieletsels. Door de behandeling van dit soort letsels te centraliseren kunnen betere resultaten worden bereikt.[bron?] Daarnaast hebben traumacentra een rol in het vergaren en verspreiden van kennis op het gebied van traumazorg en hebben ze een taak bij rampomstandigheden.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België bestaat er geen systeem van aangewezen traumacentra. Patiënten met ernstige verwondingen werden er in 2015 opgevangen op de circa 145 conventionele gespecialiseerde spoedgevallendiensten. Hierdoor dienden in een Belgisch ziekenhuis dat jaar gemiddeld slechts 17 zwaar gewonde patiënten per jaar zich voor verzorging aan wat naar internationale normen zeer laag is. De variantie lag dat jaar tussen 1 en 165, waarbij zelfs dit laatste getal erg laag is. Wel lieten enkele ziekenhuizen die expliciet zich hadden ingericht als level 1 traumacentra zich reeds in het buitenland certificeren.

Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie

Het UZ Leuven is als level 1-traumacentrum in 2015 erkend

Het UZ Gent is als level 1-traumacentrum in 2018 erkend


Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU)

2015 Centre Hospitalier Régional de la Citadelle in Luik (supra-regionaal traumacentrum)

2018 UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen). (supra-regionaal traumacentrum)

2019 UCL Saint-Luc Brussel (supra-regionaal traumacentrum)

2019 AZ Groeninge Kortrijk. (supra-regionaal traumacentrum)

2020 AZ Delta Roeselare (supra-regionaal traumacentrum)

Het AZ Sint-Jozef Malle is als lokaal (level 3) traumacentrum in 2020 erkend

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn elf traumacentra waarbinnen soms meerdere ziekenhuizen samenwerken. Samen vormen ze het 'Landelijk netwerk acute zorg'. Deze elf centra zijn aangewezen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ieder academisch ziekenhuis maakt deel uit van een traumacentrum.

Traumacentra[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]