Naar inhoud springen

Treccani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere ed Arti
De delen van de Enciclopedia italiana in een universiteitsbibliotheek
Land Vlag van Italië Italië
Oorspronkelijke taal Italiaans
Genre Encyclopedisch naslagwerk
Uitgever Istituto dell'Enciclopedia Italiana
Uitgegeven 1929-2015
Medium 72 gebonden delen (2015)
Externe link
Volledige tekst https://www.treccani.it/
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere ed Arti ("Italiaanse encyclopedie van wetenschappen, letteren en kunsten"), beter bekend als Treccani (naar de ontwikkelaar Giovanni Treccani) of Enciclopedia Italiana, is een Italiaanstalige encyclopedie.[1]

In totaal omvat de Enciclopedia Italiana 72 delen. De eerste editie, bestaande uit 35 tekstdelen en een indexdeel, werd in de periode 1929-1937 gepubliceerd door het Istituto dell'Enciclopedia Italiana. Deze uitgeverij, in 1925 opgericht door Giovanni Treccani, is ook de uitgever van de nationale biografie Dizionario Biografico degli Italiani. De publicatie Encyclopaedias: Their History Throughout The Ages beschouwt het als een van de belangrijkste encyclopedieën, samen met onder meer de Encyclopædia Britannica[2].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1924 stelden enkele vrienden aan de ondernemer en mecenas Giovanni Treccani voor om een Italiaanstalige encyclopedie uit te geven. Treccani dacht onmiddellijk aan een grote universele encyclopedie en richtte daartoe op 18 februari 1925 te Rome het reeds genoemde instituut op. De wetenschappelijke leiding werd overgenomen door Giovanni Gentile, die meer dan 3200 wetenschappelijke medewerkers uit de meest uiteenlopende disciplines voor het project wist te rekruteren, waaronder veel joden en antifascisten. De voorbereidende fase duurde van 1925 tot 1928. Er werd een zogenaamd "technisch comité" opgericht, bestaande uit de hoofden van 48 werkgroepen, dat uiteindelijk een naslagwerk met 60.000 hoofdartikelen en 240.000 nevenartikelen voor ogen had. De 35 tekstdelen van de eerste druk telden elk ongeveer 1000 bladzijden. Gepubliceerd tussen 1929 en 1937, werd deze eerste editie een verkoopsucces.

De werkzaamheden aan het werk verliepen grotendeels zonder inmenging van het fascistische regime tot in de jaren 1930. Pas nadat Benito Mussolini zijn macht had geconsolideerd, probeerde het regime de Enciclopedia voor propagandadoeleinden te gebruiken. Zo probeerde Gentile - in naam van de Duce - de principes van het fascisme te formuleren in de Dottrina del Fascismo.

Tussen 1935 en 1943 kregen sommige vakgebieden hun eigen speciale boekdeel. Het eerste deel gaat over het fascisme. Benito Mussolini werd genoemd als de auteur, maar in feite waren Giovanni Gentile en Gioacchino Volpe de auteurs. In 1938 verscheen het eerste aanvullende deel, dat na de Tweede Wereldoorlog tot 2015 werd gevolgd door nog acht supplementen, meestal in meerdere delen.

Sinds 2015 is de encyclopedie gratis online beschikbaar onder de naam Enciclopedia Treccani.

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele delen van de Enciclopedia Italiana in een bibliotheek in Giulianova

Voor de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog hebben vele vooraanstaande personen op wetenschappelijk en cultureel gebied, zowel Italiaanse als buitenlandse, bijgedragen aan de organisatie en het werk van het Istituto Treccani. Onder hen waren:

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vincenzo Cappelletti, Gabriella Nisticò, Istituto della Enciclopedia italiana, in Enciclopedia italiana di scienze, lettere e arti, V appendice 1979-1992, vol. 2. E-Is, Roma, Istituto della Enciclopedia italiana, 1991
  • Amedeo Benedetti, L'Enciclopedia Italiana Treccani e la sua biblioteca, "Biblioteche Oggi", Milano, n. 8, ottobre 2005,
  • Giovanni Treccani degli Alfieri, Enciclopedia italiana Treccani: idea, esecuzione, compimento, Milano, E. Bestetti, 1939.
  • Giovanni Treccani degli Alfieri, Enciclopedia italiana Treccani: come e da chi è stata fatta, Milano, Edizioni d'arte Emilio Bestetti, 1947.
Zie de categorie Enciclopedia Treccani van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.