Treinongeval bij Eckwersheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Treinongeval bij Eckwersheim
Spoorwegongeval
Relevage de la motrice TGV Dasye 29787 (rame 744).jpg
Overzicht
Datum 14 november 2015
Type ramp Ontsporing
Oorzaak Snelheid
Locatie Vlag van Frankrijk Eckwersheim, Frankrijk
Coördinaten 48° 41′ NB, 7° 42′ OL
Aantal treinen 1
Doden 11
Gewonden 30+
Betrokken trein(en)
Treintype TGV Duplex
Route LGV Est (fase 2)
Passagiers 53
Overlevenden 42
Treinongeval bij Eckwersheim (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Treinongeval bij Eckwersheim
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het treinongeval bij Eckwersheim was een spoorwegongeval op 14 november 2015 op de hogesnelheidslijn LGV Est bij het plaatsje Eckwersheim in de Elzas te Frankrijk. Dit deel van de in twee fasen aangelegde lijn wordt volgens planning in 2016 geopend. Er waren minstens 49 mensen aan boord van de (test)trein, onder wie technici en een onbekend aantal kinderen.[1] Elf mensen kwamen om het leven.[2] Een deel van de trein kwam terecht in het Marne-Rijnkanaal. Dit was het eerste ongeval met een TGV waarbij slachtoffers vielen.[3]

De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF hield op maandag 16 november een minuut stilte. Een dag later werd er een herdenkingsdienst gehouden in de kerk van Mundolsheim. Guillaume Pepy, bestuursvoorzitter van de SNCF, was hierbij aanwezig.[4]

Zuidelijke borstwering intact (1), noordelijke borstwering verwoest (2), stroomafnemer (3), stuk van het krachtvoertuig (4), draaistel (5)

De testmachinist zou volgens de SNCF veel te hard hebben gereden.[5] Bij testritten wordt de normsnelheid met 10% overschreden. In dit geval zou dat neerkomen op een rijsnelheid van 176 km/u (160 km/u + 10%).[2] De testmachinist zou 265 km/u gereden hebben.[5] Tijdens testritten mogen bovendien geen onbevoegde personen, zoals kinderen, meerijden.

De geplande opening van de tweede fase van LGV Est, voorzien voor 3 april 2016,[6] werd met drie maanden uitgesteld naar 3 juli 2016. Er volgden testen met een nieuwe testtrein en testteam. Sommige testen moesten opnieuw uitgevoerd worden.