Treinvervoer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de vervoersaspecten van de trein. Zie Spoorweg voor de technische aspecten van de spoorwegen en Trein voor de technische aspecten van spoorwegvoertuigen

Nederland[bewerken]

Zie Treinvervoer in Nederland

België[bewerken]

In België onderscheidt men:

  • Lokale trein (L-trein) = stopt in de regel in alle stations tussen punt A en punt B
  • Gewestelijk ExpresNet (S-trein) = stopt in de regel in alle stations tussen punt A en punt B in de regio Brussel
  • InterCity (IC-trein) = snelle trein die alleen grote stations aandoet
  • EuroCity (EC-trein) = internationale intercitytrein, bijvoorbeeld naar Zwitserland)
  • Hogesnelheidstrein (commerciële naam: Thalys voor de verbinding Parijs-Brussel-Amsterdam en Parijs-Brussel-Keulen; Eurostar voor de verbinding Brussel-Londen, ICE voor de verbinding Amsterdam/Brussel-Keulen-Frankfurt)
  • Piekuurtrein (P-trein) wordt ingelegd om de gewone "klokvaste" treinen minder druk te bezetten.

Zie ook: Treincategorieën België

Tarieven[bewerken]

Een enkele reis volle prijs kost ca. € 0,70 plus € 0,10/km in eerste klas, met een maximumbedrag van circa 15 euro. Een heen- en terugbiljet kost hetzelfde als twee enkele reizen, behalve bij speciale aanbiedingen, onder andere in het weekend en in vakantieperioden, en voor ouderen en groepen. Er zijn voordelige kwantumkortingsregelingen, de zogenaamde Go Pass en de Rail Pass.

Duitsland[bewerken]

In Duitsland is het openbaar vervoer onderverdeeld in Nahverkehr (gesubsidieerd stads-, streek- en regionaal vervoer) en Fernverkehr (ongesubsidieerd langeafstandsvervoer)

  • Op de Nahverkehrstreinen kan men met landelijke treinkaartjes terecht, maar zijn ook de tarieven van de plaatselijke Verkehrsverbünde geldig. De verschillende treintypen zijn:

Er is een voordelige reismogelijkheid in Duitsland genaamd Schönes-Wochenende-Ticket. Hiermee kunnen maximaal 5 mensen een dag van het weekend met stop- en regionaalsneltreinen door Duitsland rijden voor maar 30 euro.

Zie ook: Deutsche Bahn

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]