Trekfrezen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
een 5/16 inch "spiebaan"-broots

Trekfrezen of brootsen is een verspaningstechniek waarbij het gereedschap, dat meerdere snijkanten heeft, een lineaire snijbeweging uitvoert.

Het trekfreesgereedschap is een soort doorn waarop rondom tanden zijn aangebracht. De tanden worden trapsgewijs steeds groter waardoor het gereedschap geen beweging richting het product hoeft te maken. De frees wordt alleen in de langsrichting verplaatst. De tanden lopen rondom, maar de frees draait niet. De frees kan allerlei verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld een zeshoek, om een zeshoekig gat te frezen.

Inwendig trekfrezen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij inwendig trekfrezen wordt vooraf een gat in het product gemaakt dat groot genoeg is om de eerste, kleinste, tandenrij (vrijwel) door te laten. Vervolgens wordt de frees erdoorheen getrokken of geduwd, zodat een gat ontstaat in de vorm en afmetingen van de laatste, grootste tandenrij. Met dit proces kunnen alle mogelijke niet ronde gaten in een product worden gemaakt, zoals spiebanen of spievertandingen op naven en assen.

Het proces levert een hoge oppervlaktekwaliteit op en een grote vorm- en maatnauwkeurigheid. Vanwege die nauwkeurigheid wordt het proces ook toegepast voor ronde gaten. Het is een efficiënt proces, omdat in een enkele bewerking snel een heel complex profiel kan worden uitgefreesd, zonder dat er nog nabewerkingen nodig zijn. Doordat de laatste tandenrij rond de 0,01 mm dieper snijdt dan de voorlaatste tandenrij wordt een hoge kwaliteit bereikt.

Uitwendig trekfrezen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij uitwendig trekfrezen wordt een reeds vervaardigd profiel aan de buitenkant van het product nabewerkt door er een trekfreesdoorn overheen te trekken. Dit proces wordt toegepast voor onder meer buitenprofielen en geleidingsgroeven.

Schets