Trekkerrijbewijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een trekkerrijbewijs (Certificaat voor vakbekwaamheid) is in Nederland voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar verplicht om met een trekker op de openbare weg te mogen rijden. Op eigen erf mag men ook zonder rijbewijs een tractor besturen. Vanaf 18 jaar is geen trekkerrijbewijs meer nodig.

Het trekkerijbewijs heet officieel Certificaat voor vakbekwaamheid. 16- en 17-jarigen moeten namelijk voor de Arbowet een certificaat hebben om arbeid te mogen verrichten met een trekker. Voor de wet mag je vanaf je 16e een trekker besturen op de openbare weg, maar dan mag je er geen arbeid mee verrichten, hiervoor heb je het certificaat nodig.

Examen[bewerken]

Een "trekkerrijbewijs"-examen bestaat uit twee delen, een theorie- en een praktijkexamen.

  • Het theoriegedeelte (maximaal 100 min.) bestaat uit: kennis van de verkeersregels, kennis van de trekker, wetgeving m.b.t. agrarische voertuigen,etc.
  • Het praktijkgedeelte (maximaal 30 min.) bestaat uit een aantal bijzondere verrichtingen die binnen 3 pogingen met een voldoende moeten worden afgerond, en het rijden op de openbare weg met een trekker en aanhanger die voldoen aan de wettelijke eisen.

Wie een "trekkerrijbewijs" wil halen, meldt zich aan bij een AOC of een andere onderwijsinstelling met Groene invulling. Het "trekkerrijbewijs" geldt niet voor zelfrijdende of langzaam rijdende werktuigen (16-25 km /uur), zij vallen vaak onder andere rijbewijzen. Het "trekkerrijbewijs" is niet geldig in andere landen.

Invoering T-Rijbewijs[bewerken]

1 juli 2015 zal in Nederland het T-Rijbewijs in werking gaan. Het grootste verschil is de overgang van een trekkercertificaat naar een officieel Rijbewijs dat behaald moet worden bij het CBR.[1]

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]