Naar inhoud springen

Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai (Fase 1)
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai
Kaart van de twee beschermde zones in de provincie Jiangsu:
Beschermde zone
Bufferzone
Land Vlag van China China
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1606
Inschrijving 2019 (43e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Portaal  Portaalicoon   China
Vogels

De Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai zijn in 2019 tijdens de 43e sessie van de UNESCO Commissie voor het Werelderfgoed erkend als natuurerfgoedsite. De Chinese werelderfgoedsite omvat gebieden langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai, onderdeel van de provincie Jiangsu.

De site betreft een mediolitoraal waddengebied dat als het grootste ter wereld wordt beschouwd. Deze wadden, maar ook moerassen en zandbanken, zijn uitzonderlijk productief en dienen als groeigebied voor vele soorten vis en schaaldieren. De intergetijdengebieden van de Gele Zee en de Golf van Bohai zijn van wereldwijd belang voor het verzamelen van vele soorten trekvogels die gebruik maken van de Oost-Aziatische-Australasische vliegroute. Grote bijeenkomsten van vogels, waaronder enkele van 's werelds meest bedreigde soorten, zijn afhankelijk van de kustlijn als tussenstop om te ruien, te rusten, te overwinteren of te nestelen.[1]

De aanvraag voor de inscriptie van de te beschermen gebieden in het werelderfgoed wordt in twee fasen ingediend. De eerste fase van de aanvraag was succesvol in 2019. De tweede fase van de aanvraag is voor later gepland.

De vogelreservaten omvatten de waddenzee aan de Gele Zeekust en de Golf van Bohai. De sedimenten van de Waddenzee zijn afkomstig van de grote Chinese rivieren zoals de Gele Rivier, de Jangtsekiang, de Yalu, de Liao He en de Hai He. De delen van de waddenzee meegenomen in de eerste erkenningsfase van het werelderfgoedgebied liggen in de arrondissementen en districten Sheyang, Tinghu, Dafeng en Dongtai van de stadsprefectuur Yancheng in de Chinese provincie Jiangsu en omvatten verschillende natuurreservaten. Het is het grootste getijdengebied aan de westkust van de Stille Oceaan. De waddenzee in haar huidige omvang werd voornamelijk gevormd vóór 1855, toen de Gele Rivier zijn koers en bedding verplaatste naar het noorden.

Werelderfgoed-ID Omschrijving Coördinaten Beschermde zone Bufferzone
1606-001 Trekvogelhabitat in het zuiden van Yancheng 32° 56′ NB, 121° 1′ OL 144.839 ha 28.271 ha
1606-002 Trekvogelhabitat in het noorden van Yancheng 33° 33′ NB, 120° 36′ OL 43.804 ha 51.785 ha

De vogelreservaten maken deel uit van 's werelds grootste wadlopen en creëren zo een van de biologisch meest diverse kusten ter wereld. Ze bestaan onder andere uit delta's, zandbanken, rotsen, zoutpannen, visvijvers en rijstvelden. Het gebied is een verzamelplaats voor bedreigde en zeldzame trek- en watervogels, zoals de lepelbekstrandloper, de gevlekte groenpootruiter, de grote kanoet en de Siberische wulp.

In de aanvraag die door UNESCO is gepubliceerd en door China is opgesteld voor de erkenning van de vogelreservaten als werelderfgoed is de reden voor de opname als werelderfgoed het belang van de lokale waddenzee als verzamel-, rust- en broedplaats voor trekvogels op hun weg tussen Oost-Azië en Australië, en als broedplaats voor talloze soorten vis en schaaldieren. De vogelreservaten zouden daarom een wereldwijde betekenis hebben als ecosysteem voor deze gedeeltelijk bedreigde soorten.