Trelleborg (museum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trelleborg
luchtfoto
luchtfoto
Locatie Slagelse
Coördinaten 55° 24′ NB, 11° 16′ OL
Algemeen
Kasteeltype vikingburcht
Bouwmateriaal aarde
Huidige functie museum
Gebouwd in 980
Detailkaart
Trelleborg (museum)
Trelleborg (museum)
'
Fundament van een Vikingwoning met ronde aardwal op de achtergrond
Geraamte van een Vikinglanghuis

Het museum Trelleborg, ook bekend als de Vikingburcht Trelleborg, is een oudheidkundig volksmuseum in open lucht ten westen van de stad Slagelse op het Deense eiland Seeland. De oude noordse cultuur wordt hier getoond, vooral van rond de tijd van de Vikingen,

Er is ook een overdekt gedeelte waar allerlei relicten staan geëxposeerd, en een groot domein daar rondom. Op dat domein zijn nog de grondvesten te vinden van oude zeer grote woningen (langhuizen), waarin families tot 40 personen onderdak vonden. Deze typische woningen waren in eikenhout, zelfs de dakpannen waren in hout. Er is één zulk gebouw opnieuw opgetrokken ter illustratie. Het heeft een grote centrale haardplaats waarboven een gat in het dak is gelaten. De zijmuren zijn voorzien van verhoogde rustbanken, waarop men onder dierenhuiden een warme nacht kon doorbrengen. Rond de vuurplaats werden de oude verhalen uit de Edda doorverteld.

De manier waarop deze woningen zijn gebouwd lijkt verwant met de manier waarop de Vikingschepen zelf werden gebouwd. De noordse cultuur was vooral sterk in houtconstructie en houtsnijwerk.

Er zou daar ter plaatse in feite een Vikingburcht (borg) zijn geweest, daterend uit 980, die binnen een hoge aarden ringvormige wal was gelegen van 17,5 m breed, 5 m hoog en 137 m in doorsnee. Oorspronkelijk was de ringwal veel hoger en met eiken balken ingezet. Deze was op vier plaatsen doorbroken en met zware keien verstevigd ten behoeve van zware houten toegangspoorten. Vanaf die poorten liepen met eikenbalken verharde wegen dwars door het kamp, waarover de paarden en wagens konden verplaatst worden. In veilige tijden (zoals vandaag de dag nog) graasden de schapen op en rond de wal, die bovendien nog eens van een gracht van 18 meter breedte en 5 meter diepte, met ophaalbruggen, was voorzien.

Vergelijking met andere ringwalvestingen[bewerken]

Site Binnen-
doorsnee
Wal-
breedte
Aantal
langhuizen
Langhuis-
lengte
Aggersborg 240 m 11 m 48 32,0 m
Borgeby 150 m 15 m    
Trelleborg (Slagelse) 137 m 17,5 m 31 (16 + 15) 29,4 m
Trelleborg (Skåne) 125 m      
Fyrkat 120 m 13 m 16 28,5 m
Nonnebakken 120 m      

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]