Tremoliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tremoliet
Tremoliet
Mineraal
Chemische formule Ca2Mg5Si8O22(OH)2
Kleur Bruin, kleurloos, grijs, wit of lichtgroen
Streepkleur Wit
Hardheid 5 - 6
Gemiddelde dichtheid 3,05 kg/dm3
Glans Parelglans
Opaciteit Doorzichtig tot doorschijnend
Splijting [110] Perfect, [010] Onduidelijk
Kristaloptiek
Kristalstelsel Monoklien
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal tremoliet ofwel grijze asbest is een calcium-magnesium-inosilicaat met de chemische formule Ca2Mg5Si8O22(OH)2. Het behoort tot de amfibolen.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleurloze, witte, bruine of lichtgroene tremoliet heeft een glas- tot parelglans en een witte streepkleur. Het kristalstelsel is monoklien en de splijting is perfect volgens kristalvlak [110] en duidelijk volgens [010]. De gemiddelde dichtheid is 3,05 en de hardheid is 5 tot 6. Tremoliet is niet radioactief.

Sommige vormen van tremoliet hebben een naaldachtige vezelstructuur en het mineraal is een van de zes verschijningsvormen van asbest, en wordt ook wel grijze asbest genoemd. Het is een zeldzaam toegepaste vorm in verhouding tot blauwe, witte en bruine asbest. Tremoliet zit soms in kit en plaatmateriaal, en meestal in lage concentraties.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het mineraal tremoliet is genoemd naar de Tremola vallei in de Italiaanse Alpen, waar het voor het eerst beschreven werd.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Tremoliet is een van de meest voorkomende amfibolen en komt voor in stollings- en metamorfe gesteenten. Met name in calcium-rijke gesteentes die contactmetamorfose ondergaan, wordt tremoliet gevormd.

Het mineraal kwam voor in de destijds grootste mijn voor de winning van vermiculiet, in Libby in de VS. De mijn werd in 1990 gesloten. In 1999 startte een grootte schoonmaakactie om het asbest uit de omgeving te verwijderen en in de mijn terug te storten. Deze operatie was in 2020 grotendeels voltooid.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]