Trianon (Lancen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trianon for Band
Componist Serge Lancen
Soort compositie Suite
Gecomponeerd voor harmonieorkest, fanfareorkest
Compositiedatum 1980
Première 1980
Duur ± 7'20 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Trianon for Band is een compositie voor harmonieorkest of fanfareorkest van de Parijzenaar Serge Lancen.

Muziek[bewerken]

Het werk is ingedeeld in vier korte deeltjes:

Moderato maestoso[bewerken]

Het eerste deel brengt ons een plechtig en gedragen opening in een moderatotempo. De motiefjes zijn daarom niet altijd even overtuigd, we vinden er ook de frêle kant, wat echter iets wegneemt van de sierlijke waardigheid waardoor dit eerste deel wordt gekenmerkt.

Eerste Allegro[bewerken]

Het tweede deel brengt ons neuriënd een ingetogen melodie, van een serene begeleiding voorzien. Na een iets overtuigender, heel kort intermezzo wordt weer plaatsgemaakt voor het vervolg van dat fluitende, rustige melodietje.

Tweede Allegro[bewerken]

Het derde deel vermindert niets aan de waardigheid van voordien, integendeel. De melodie die we nu horen in een rustig allegro blijft even ingetoomd, gedistingeerd als de vorige. Het overheersend voortschrijden met vierde noten geeft ons een iets pathetisch gevoel.

Moderato maestoso[bewerken]

Het laatste deel ten slotte start met een integrale herneming van de waardige intrede (deel 1: Moderato maestoso), die nu echter wordt voortgezet in een klokkenluidend motief dat het werk een blij en opgewekt, ja zelfs overtuigend einde bezorgt. Over het hele werk hangt een sfeer van ingetogen waardigheid en van charme.

Orkestratie[bewerken]

Harmonieorkest[bewerken]

Fanfareorkest[bewerken]

  • sopraansaxofoon I+II, altsaxofoon I+II, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon;
  • flügelhorn in es, flügelhorn in bes I+II+III, cornetten/trompetten I+II+III, hoorns I+II+III, trombones I+II+III, bariton (vioolsleutel), eufonium, tuba in es, tuba in bes;
  • pauken, slagwerk I+II+III