Tributeband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een tributeband is een band opgericht om de muziek te spelen van een andere, bekendere band die vaak al een tijd gestopt is of die minder toert.

Een tributeband verschilt van een coverband door er steeds naar te streven om de band die gecoverd wordt tot in de perfectie na te spelen, inclusief showaspecten [bron?]. De bands kiezen vaak een naam gerelateerd aan de band die gecoverd wordt, vaak gaat het om een album- of songtitel of een verbuiging van de originele naam. Hoewel ze vaak opgezet zijn als een hommage, vergaren deze bands ook een zekere fanschare. Naast tributebands verschijnen er ook regelmatig tribute-cd's waarin vaak bekende artiesten een 'tribute' (hommage) aan een band of aan een persoon brengen. Een voorbeeld hiervan is: Humanary Stew: A Tribute to Alice Cooper. Allerlei covers van Alice Cooper gespeeld door leden van Def Leppard, Iron Maiden, Megadeth, Twisted Sister en nog vele anderen. Vaak blijft dit bij een cd in tegenstelling tot de tributebands die vaak weinig cd's uitbrengen en veel live optreden.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste tributebands waren voornamelijk Beatles-tributebands, hoewel ook de vele Elvis-imitatoren mee aan de basis van het fenomeen staan.

Velen volgden het voorbeeld van deze eerste tributebands en al gauw ontstonden er allerlei verschillende tributes in uiteenlopende genres: van Black Sabbath tot ABBA en van Iron Maiden tot Madonna.

Een van de bekendste leden van tributebands is Tim 'Ripper' Owens. Hij zong in een Judas Priest-tributeband voordat hij in 1996 als vervanger van Rob Halford in de echte band terechtkwam. Dit verhaal werd gebruikt als basis van de film Rock Star met Mark Wahlberg uit 2001.